Säpo hjälper Stockholmspolisen

Publicerad

Enligt polisen ligger tre sorts grupper bakom upploppen, lokala ungdomar, kända kriminella samt ”en liten klick yrkesaktivister”.

Med yrkesaktivister menar man i det här fallet politiska aktivister, så kallade autonoma, de tar gärna till våld och är långt ut till vänster på den politiska skalan, skriver Svenska Dagbladet. Biträdande länspolismästare Ulf Johansson säger till tidningen att de har sett personer som är kända från andra sammanhang och tidigare tillfällen, till exempel tidigare demonstrationer.

Även metoderna, som hur de bryter upp gatstenar tyder på att det är autonoma grupper. I Sverige går de här grupperna under Säpos kontroll och de bistår nu Stockholmspolisen med hjälp.

Sirpa franzén, pressekreterare vid Säpo säger till Svd att de autonoma har en god förmåga att snabbt utnyttja den här typen av händelser för sina egna syften.

Både de kriminella och aktivisterna som är inblandade i upploppen sägs vara väl kända av polisen sedan tidigare. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer