Satsning på förbättrad förlossningsvård

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen har kommit överens med Vänsterpartiet om att satsa 400 miljoner kronor på förbättrad förlossningsvård.

Kvinnor som föder barn i Stockholm drabbas oftare av förlossningsskador än kvinnor i andra län. Nu har regeringen tillsammans med Vänsterpartiet kommit överens om att satsa 400 miljoner kronor om året på förbättrad förlossningsvård runt om i landet, skriver Dagens Nyheter i dag.

En tänkbar orsak till att kvinnor i Stockholm oftare drabbas av förlossningsskador än kvinnor i andra är bland annat dåliga arbetsvillkor för barnmorskorna och stressen på de hårt belastade förlossningsavdelningarna. Under 2013 hänvisades dessutom 2.000 kvinnor i Stockholm till ett annat BB än de valt.

Problemen inom förlossningsvården resulterade i fjol till det så kallade ”barnmorskeupproret”, där bland annat barnmorskor från Stockholm protesterade och varnade för att den dåliga arbetsmijön hotade patientsäkerheten.

I budgetuppgörelsen är det inte specificerat hur pengarna ska fördelas mellan landstingen eller vad de ska användas till mer än att de ska gå till ”insatser som rör barnmorskor och en förbättrad förlossningsvård”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Efter valet

Mer i ämnet