Foto: TT/SVT

Miljonsatsning för att motverka brottslighet

Uppdaterad
Publicerad

Flera aktörer, däribland Stockholms stad, skrev i veckan under en överenskommelse om att totalt satsa tio miljoner kronor för att göra elva stadsdelar tryggare.

– Vi ser att med ganska enkla medel kan vi få människor att vilja vara på platsen, säger Anna König Jerlmyr (M), finansborgarråd och syftar på Sergels torg som är en av elva platser som ska bli tryggare med bland annat kommunens pengar.

Totalt är det tio miljoner kronor som sätts in i arbetet. Kommunen bidrar med tre miljoner. Utöver Sergels torg är Medborgarplatsen och Hässelby torg två av totalt elva områden som ingår i satsningen. Bland annat kommer man att satsa på bättre belysning, möblemang och aktiviteter som ska knuffa bort kriminalitet och brottslighet, så som droghandel och prostitution.

Finns det inte en risk att man bara knuffar bort brottsligheten till andra platser?

– Polisen är ju också en del utav det här arbetet och det är viktigt att komma åt den öppna droghandeln och prostitution som också finns i det här området, säger Anna König Jerlmyr.

Satsningen som går under namnet platssamverkan inleddes redan 2019 och har redan visat effekt i bland annat Hässelby, där den upplevda tryggheten ökat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.