MP:s språkrör Isabella Lövin och Gustav Fridolin lockar inte många stockholmare. Foto: TT

MP rasar i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

För första gången har SCB gjort nedbrytningar på regioner om hur folk skulle rösta i dag, bland annat har de räknat på Stockholms län och Stockholms kommun.

Statistiken visar bland annat att av de åtta regionerna så går det sämst för SD i Stockholms kommun, där partiet får nöja sig med 8,6 procent. Här har Vänsterpartiet däremot sitt starkaste fäste med 12,5 procent.

Liberalerna går bäst i Stockholm

Även Liberalerna går som bäst i Stockholms län och Stockholms kommun med drygt 6 procent.

Socialdemokraterna är största parti i samtliga regioner utom Stockholms län, där M är störst. Däremot om man bara ser till Stockholms kommun så är S störst, med 27,5 procent jämfört med M:s 25,6 procent. Jämför man med valet 2014 så har S gått fram i staden med nästan sex procentenheter.

Miljöpartiet får svaga siffror i samtliga regioner. Störst är raset i Stockholms kommun där partiet får 3,7 procent. I valet 2014 hade partiet 11,2 procent. Sett till hela länet får MP 4,2 procent.

Så skulle stockholmarna ha röstat om det var val i dag

Så här skulle Stockholms kommun ha röstat om det var val i dag:

M   25,6

C     8,0

L      6,3

KD   3,8

MP   3,7

S    27,5

V   12,5

SD  8,6

Så här skulle man röstat i Stockholms län, exklusive Stockholms kommun, om det var val idag:

M   31,8

C     8,6

L     6,4

KD   2,6

MP   4,2

S    25,4

V      6,5

SD   13,7

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.