SD:s ordförande i Norrtälje vill kvotera in journalister efter partisympatier. Foto: Henrik Montgomery / TT (bilden av TV-huset)

SD-politiker vill åsiktsregistrera journalister

Uppdaterad
Publicerad

Alla journalister på SVT och Sveriges Radio ska tvingas uppge vilka partier de sympatiserar med. Det vill Mikael Strandman, Sverigedemokraternas ordförande i Norrtälje. Men förslaget sågas av medieexperten Kent Asp.

Sverigedemokraternas ordförande i Norrtälje, Mikael Strandman anser att public service inte är oberoende. Han anser att journalister bör kvoteras in så att deras åsikter återspeglar resultatet i riksdagsvalet.

– Det skulle vara bättre om journalister utsågs ungefär som med nämndemannasystemet, säger Mikael Strandman till Norrtelje tidning.

Medieexpert: ”Helt orealistiskt”

Förslaget möts av stor förvåning av Kent Asp, professor i journalistik vid Göteborgs universitet.

– För det första fungerar det inte rent juridiskt. Det är ett förslag som inte ens kan tas upp. Mycket märkligt. Det är helt orealistiskt att ha det så i Sverige och mot vår grundlag och allt vad en öppen demokrati heter. Det visar hur okunnig förslagsställaren är om demokrati, säger Kent Asp till NT.

Asp menar att en reporter oberoende av politisk färg gör i regel samma bedömning i nyhetsbevakningen. Dessutom har politiska sympatier mindre betydelse i dag än för 30 år sedan.

– Men SD granskas hårdare än andra partier, särskilt under valrörelsen, säger han till TT.

”Blir en utmaning”

Sverigedemokraternas ledning säger till tidningen Medievärlden att man inte tar ställning Strandmans förslag. Att journalister ska tvingas avslöja sina partisympatier är ingen linje som SD driver, förklarar Henrik Vinge, presschef för Sverigedemokraterna.

– Sedan måste vi ha respekt för vad som händer på landsmötet, även om jag tror att det kommer att bli en utmaning att få igenom den motionen, säger han till Medievärlden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.