Dennis Askling (SD). Foto: SD Haninges facebook/Google

SD:s gruppledare i Haninge lämnar sina uppdrag efter grov rasism och nazism

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraternas toppnamn i Haninge, Dennis Askling, lämnar samtliga av sina politiska uppdrag efter att han uttryckt sig både rasistiskt och nazistiskt i en dold chatt. Det avslöjar Expressen under tisdagen.

Dennis Askling är gruppledare för Sverigedemokraterna i Haninge och anställd på Sverigedemokraterna riksdagskansli. Han har även positioner inom Region Stockholm. Men under tisdagen meddelade han att han lämnar samtliga av sina politiska uppdrag efter att Expressen kunnat avslöja att han uttryckt sig både rasistiskt och nazistiskt i en dold chatt.

– Vi ser allvarligt på Asklings uttalanden. Politik är en förtroendebransch och vårt förtroende för honom är förbrukat, skriver Sverigedemokraternas gruppledare i regionen, Gabriel Kroon, i ett sms till SVT.

”Positivt att han kliver av”

Dennis Askling, som inom Region Stockholm bland annat sitter som ledamot i juryn för regionens pris mot främlingsfientlighet och rasism, har enligt Expressen i en chatt med en partikamrat från 2017 uttryckt sig både grovt rasistiskt och nazistiskt. Han skriver bland annat att ”kommer man från Afrika så luktar man ju skit”, ”Det är i blodet på negrerna. HAHA!” och han använder sig dessutom av den svenska versionen av ”Sieg heil” – alltså ”Hell seger”.

I ett mejl till Expressen meddelar Dennis Askling nu att han lämnar samtliga av sina politiska uppdrag.

– Det är positivt att Askling tar ansvar för sina handlingar och kliver av, skriver Gabriel Kroon till SVT.

Under tisdagens Aktuellt intervjuades SD:s partiledare Jimmie Åkesson om händelsen i Haninge. Se intervjun nedan.

SVT har sökt Dennis Askling men han hänvisar endast till sina tidigare uttalanden i Expressen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.