Foto: Privat

Här knuffas och släpas 12-åringen av ordningsvakten

Uppdaterad
Publicerad

Under veckan har ett videoklipp i sociala medier väckt stor uppmärksamhet. Videon visar hur en 12-årig pojke blir knuffad, medsläpad och nedtryckt mot golvet av en ordningsvakt i Kista galleria.
– Hela familjen hamnade i chock, säger den 12-åriga pojkens syster.

Systern till 12-åringen berättar att hennes lillebror och hans kompisar befann sig på biblioteket i Kista galleria när en ordningsvakt tillkallades för att pojkarna blev för högljudda. Vid entrén blir pojken ombedd att att lämna gallerian men efter en stunds gräl mellan pojkarna och ordningsvakten uppstår tumult. Något som P4 Stockholm var först med att berätta.

Se händelsen i videon ovan.

– Jag blev bara gråtfärdig av frustration, inget barn ska behöva gå igenom sånt här våld. Hela familjen hamnade i chock, säger den 12-åriga pojkens syster.

Securitas: ”Att bruka våld är inget vi föredrar”

Securitas, som ordningsvakten är anställd vid, förklarar händelsen som ett avvisande som tyvärr eskalerade.

– Att bruka våld är inget vi föredrar då det alltid ligger sist i behovstrappan. Det är extremt tråkigt när så här unga människor hamnar i sådana situationer, säger Axel Andersson som är informations- och pressansvarig vid Securitas.

Hur ska ordningsvakter agera vid ingripanden mot barn?

– Med största försiktighet som med alla individer. Initialt så är det ett avvisande som sedan blir ett avlägsnande, som eskalerar när personen vägrar att lämna gallerian och försöker tränga sig tillbaka in, säger Axel Andersson.

Nu utreder Securitas händelsen internt för att se om de agerat rätt vid ingripandet.

”Det handlar om krishantering”

Familjen har upprättat en polisanmälan. Systern kallar händelsen för ett svek från samhället.

– Det är inte mänskligt. Vad är motstånd när det gäller ett försvarslöst barn?

Kan du förstå att ordningsvakten inte såg någon annan lösning på situationen?

– Jag förstår absolut inte, det här är ju barn. Det handlar om krishantering, kan man inte hantera en sådan här kris bör man inte jobba som ordningsvakt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

12-åring greps av ordningsvakter

Mer i ämnet