Hela skärgården förorenad av mikroplast

Uppdaterad
Publicerad

Forskare från Stockholms universitet har undersökt vattnet i skärgården och funnit förvånansvärt höga koncentrationer av mikroplast, alltså plastfragment som är högst fem millimeter stora.

Nivåerna av mikroplast i vatten nära Stockholm är lika höga som de som rapporteras från storstadsområden i Kalifornien i USA, det visar en ny studie av forskare vid Stockholms universitet. Förpackningsmaterial och båtlinor är sannolika källor till mikroplasten i Stockholms vatten, men andra källor – som syntetiska kläder och kosmetika – är också troliga.

Förvånansvärt resultat

Berit Gewert, doktorand och författare till rapporten, är förvånad över resultatet eftersom hon anser att den svenska allmänheten är väl medveten om miljöfrågor och nedskräpning.

– Vi fann förvånansvärt höga koncentrationer, säger hon.

Inga rena prover

Studien har genomförts med hjälp av en håv som bogserats i ytvattnet och som samlat in partiklar 0,3 till 5 millimeter stora. Prov har tagits både från ytterskärgården och de inre vattnen. Även området mellan Visby och Nynäshamn har undersökts. Där är det äventyraren Oskar Kihlborg som samlat prover genom att paddlande bogsera en håv – och resultatet är nedslående.

– J

Berit Gewert, doktorand på Stockholms universitet

ag hoppas att folk inser problemets allvar, säger Berit Gewert, inte ett enda vattenprov var rent från mikroplast. Inte ens de prover vi tog på mycket avlägsna platser.

Panta plastpåsar

I Sverige används cirka 1,3 miljarder plastpåsar om året och det bidrar till nedskräpningen. EU har uppmärksammat problemet och i ett direktiv krävs nu att alla medlemsländer ska minska plastanvändandet. Den svenska regeringen har valt att ålägga butikerna att börja informera om plastens miljöproblem för att på så sätt få ner konsumtionen. En Hemköpsbutik i Stockholm har inlett försök med att låta kunderna panta sina använda plastpåsar som därefter återvinns.

Kritisk gräns

Plastproduktionen i världen har ökat med 60 gånger sedan 1950-talet. Detta har bidragit till att föroreningarna i världens oceaner identifierats som ett potentiellt planetariskt gränsvärde, alltså att de kan ha passerat en kritisk gräns.

– Den globala nedskräpningen har nått en nivå som det är svårt att backa tillbaka ifrån, säger Berit Gewert. 

När det gäller situationen i Östersjön konstaterar Berit Gewert att vi saknar kunskap om plastens effekter på miljö och djurliv.

– Vi behöver genomföra fler studier för att bedöma de faror som mikroplasten kan medföra, säger hon.

Se hela inslaget på SVT Play.

MISSA INTE: Ladda ner SVT:s app för mer lokala nyheter

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.