Foto: Sandhamns seglarhotell

Seglarhotellets personal sägs upp

Uppdaterad
Publicerad

Sandhamns seglarhotell kommer att säga upp en stor del av sin personal och på söndag stänger man hotellet för privatgäster. – Det är katastrof på ren svenska, säger Arne Andersson som jobbar på hotellet.

Det är ekonomiska problem som ligger bakom att det klassiska hotellet på Sandhamn kommer att tvingas göra sig av med personal.

– Vi har jobbat mycket med privatmarknaden men det är för få dagar man fyller när det inte är säsong och därför har vi haft lönsamhetsproblem helt enkelt. Från och med den 1 januari kommer vi därför att storsatsa på grupper- och konferenser, säger vd:n Oscar Lindeberg.

Hur många är det som kommer att få gå?

– Det handlar om runt 20 personer.

”Det är katastrof”

Vad som blir kvar är 15 helårsanställda och när det blir högre tryck på sommaren kommer man istället att jobba med säsongsanställda.

Arne Andersson jobbar på hotellet och är den enda av de som är fastboende på ön som blir kvar. Men från att tidigare varit fastighetschef- och säkerhetsansvarig kommer han nu endast jobba som ansvarig för data- och IT.

– Jag tycker det är katastrof på ren svenska. Det drabbar väldigt många här ute. Hotellet är ju den största arbetsgivaren på ön. De som är boende här på ön kommer ju tvingas flytta, säger han.

Hur är stämningen på ön?

– Det är mycket ilska och frustration. 

Stänger på söndag

Redan på söndag kommer hotellet att stänga för privatgäster och från och med den första januari är det alltså istället fokus på grupp- och konferensgäster.

– Det känns oerhört ledsamt. Att ha öppet för alla har varit heligt, säger vd:n Oscar Lindeberg.

Arne Andersson som jobbar på hotellet ser också en annan konsekvens:

– Det här skadar ju varumärket, avslutar han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer