Foto: Enskede gårds gymnasium.

Seif ledde luciatåget på Enskede gymnasium

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckan avbröt Åhléns en Lucia-kampanj efter att hundratals rasistiska och hatiska kommentarer riktats mot en pojke som var med i annonsen. Det fick Seif Aldaffai på Enskede gårds gymnasium att själv vilja bli Lucia.

– Det här med lucia är nog min grej, säger Seif Aldaffai, när vi träffar honom efter luciafirandet.

Det var efter Åhlens omtalade Lucia-kampanj som Seif Aldaffai kände att han ville visa att alla kunde vara Lucia. Han sökte upp skolans kör och bad om att få vara Lucia.

– För mig är det här rasism, att många var emot att den här lilla killen blev Lucia. Jag gjorde det faktiskt mest för att markera mot rasism, säger Seif Aldaffai.

”Gick emot min rädsla”

Enskede gårds gymnasium delade en film från luciafirandet på sociala medier och Seif Aldaffai är glad för den positiva respons han fått.

– Det känns bra faktiskt att vem som helst kan vara Lucia, det spelar ingen roll vilket kön man har eller vilket land man kommer ifrån.

Men det var inte självklart för honom att be om Luciakronan.

– Man har ju en stolthet som kille och jag tänkte först ”det ska inte vara så” men jag gillar att gå emot min rädsla och bara göra det. För mig är det här jävligt modigt, jag gjorde det och det blev ett fint resultat, jag fick fina kommentarer.

”Alla ska få vara Lucia”

På Enskede gårds gymnasium började övningarna inför Lucia redan efter höstlovet och kören, som till största delen består av lärare, har länge försökt få eleverna att vara med.

– Vi hade inte bestämt att vi skulle hitta just en kille men det kändes som ett bra tillfälle, det ska finnas en chans för alla att vara Lucia. Det känns jättebra att Seif var så otroligt seriös, han tog sitt uppdrag på största allvar. Han sa att han hade drömt om det här, säger musikläraren Linnea Stensdotter som ledde luciatåget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer