Foto: SVT

Sex av tio stockholmare vill ha tiggeriförbud

Uppdaterad
Publicerad

Sex av tio stockholmare vill införa ett förbud mot tiggeri visar en undersökning av Novus som SVT Nyheter Stockholm låtit göra. Men det är stora skillnader på hur man ser på ett förbud beroende på vilket parti man sympatiserar med.

Människor som tigger har blivit ett relativt vanligt inslag i gatubilden de senaste åren. Men frågan om ett tiggeriförbud delar stockholmarna.

Enligt en Novusundersökning som SVT Nyheter Stockholm har beställt så säger 60 procent av de som bor i länet att ett tiggeriförbud är ett bra förslag. Det är mer än dubbelt så många jämfört med de som tycker att det är ett dåligt förslag (26 procent). Resten av de tillfrågade säger att de inte vet hur de ställer sig till ett tiggeriförbud.

Sex av tio personer i länet tycker att ett förslag om tiggeriförbud är bra. 26 procent tycker att det är dåligt medan 13 procent inte vet vad de tycker om ett tiggeriförbud. Foto: SVT Design

Lennart Kalderén (M) är kommunalråd i Salem. Han är för ett förbud.

– Jag tycker att vi i första hand ska ha ett nationellt tiggeriförbud. Kommer inte det på plats så tycker jag att kommunerna ska få bestämma om man vill ha lokala tiggeriförbud, säger Lennart Kalderén (M).

Stora skillnader mellan partisympatisörer

Lennart Kalderén (M) har många partisympatisörer med sig. I undersökningen svarade 82 procent av Moderaternas sympatisörer att tiggeriförbud är ett bra förslag, jämfört med genomsnittet på 60 procent. Om man räknar samman de som sympatiserar med M, L, C och KD är 70 procent positiva till ett tiggeriförbud.

Sverigedemokraternas sympatisörer är än mer positiva till ett tiggeriförbud, det stöds av 96 procent av SD-sympatisörerna.

Samtidigt tycker personer som sympatiserar med oftare att tiggeriförbud är ett dåligt förslag. Bland de som sympatiserar med Socialdemokraterna är 36 procent negativa till ett förbud, jämfört med genomsnittet på 26 procent. Lägger man ihop S, V och MP:s sympatisörer så är det 55 procent som tycker att tiggeriförbud är ett dåligt förslag.

S: ”Kan man förbjuda en människa att vara fattig?”

– Jag tycker att ett förbud är en dålig lösning. Även om man tycker att tiggeriet är ett problem så tycker inte jag att lagstiftning är den vägen vi ska ta, säger Ann-Christin Martens (S), kommunalråd i Upplands Väsby. Hon vill i stället se fler förebyggande åtgärder.

– Det är en etiskt beklämmande fråga. Kan man förbjuda en människa att vara fattig? Sedan tror jag att ett förbud skulle bli svårt att genomföra rent praktiskt. Och ska vi använda polisens och domstolarnas resurser till att sätta dit människor som egentligen inte äger någonting alls idag?, säger Ann-Christin Martens (S).

M: ”Ett pådyvlat problem vi måste värja oss emot”

Lennart Kalderén (M) menar att de utländska tiggarna inte ska behöva komma till Sverige, utan att länder som Rumänien och Bulgarien, där många tiggare kommer ifrån, i första hand ska ta hand om sina problem.

– Jag tror att vi i Alliansen har lättare att gå till botten med det här problemet och ta ställning, att inte bara automatiskt tänka att vi måste stödja härbärgen och så vidare. Ibland handlar det om att gå till problemets kärna. Det här är ett problem som pådyvlas oss från andra europeiska länder och som vi måste värja oss emot, säger Lennart Kalderén (M).

Så gjordes undersökningen

Undersökningen har gjorts med personer som är 18 år och äldre boende i Stockholms län. Den genomfördes med hjälp av webbintervjuer i Novus slumpmässigt rekryterade Sverigepanel.

Totalt omfattar undersökningen 1030 intervjuer, deltagarfrekvens 60%. Undersökningen genomfördes under perioden 17-23 maj 2018.

Frågan som ställdes i detta fall var följande:

Tycker du att det är ett bra eller ett dåligt förslag att förbjuda tiggeri?

  • Bra 60%
  • Dåligt 26%
  • Vet ej 13%

Det är fler män (65%) än kvinnor (56%) som tycker att tiggeriförbud är ett bra förslag. Även äldre är mer positiva till ett förbud än vad studerande är.

Källa: Novus

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.