Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör åklagaren om vilket kriminellt nätverk de misstänkta tillhör och hur de organiserat sig.

Sex personer åtalas för flera grova våldsdåd i januari

Uppdaterad
Publicerad

Sex personer åtalas i Södertörns tingsrätt för en rad grova våldsbrott i södra Stockholm i januari. Enligt åklagaren ser man samband mellan de olika händelserna, där en ledarfigur gett uppdrag till yngre utförare.

Åtalen rör bland annat försök till mord, förberedelse till mord och grovt vapenbrott. Det handlar om skjutningar i Fruängen och Dalen i södra Stockholm samt vapenbeslag i Jordbro söder om Stockholm.

Gärningarna skedde den 20, 21 och 22 januari 2023 i södra Stockholm och bedöms av åklagare vara del av samma nätverksrelaterade konflikt.

Våldsvågen i Stockholm

Vuxen har gett morduppdrag åt yngre

– En av personerna som åtalas bedöms ha haft en liknande roll i samtliga gärningar. Han är med och ger uppdrag till yngre utförare, säger Lisa dos Santos, senior åklagare.

Enligt åklagaren har mannen agerat under den så kallade ”Kurdiske räven”. Bevisningen består delvis av chattar i den krypterade appen Signal.

”Bevisläget är gott”

– Polisen påträffar den här mannen på McDonalds och då står han med flera telefoner. Man beslagtar telefonerna och en av dem innehåller flera appar där man ser att han gett uppdragen. Jag bedömer att bevisläget är gott, säger Lisa dos Santos.

En av de yngre är den 14-åring som är misstänkt för att ha skjutit med automatvapen under händelsen i Fruängen och som rymde från ett Sis-hem tidigare i veckan. I Fruängen filmade de misstänkta gärningsmännen sig själva när de sköt, se videon ovan.

Samtliga åtalade har i förhör nekat till brott.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Gärningsmännen filmade sig själva när de sköt mot en lägenhetsdörr i Fruängen i januari och la ut det på sociala medier. Så här såg det ut. Foto: Sociala medier

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsvågen i Stockholm

Mer i ämnet