Rapport slår fast: Sigtuna kommun bedriver social dumpning

Uppdaterad
Publicerad

Moderaten Mattias Askerson backar inte från sitt tidigare uttalande om att Sigtuna kommun inte använder sig av social dumpning. Detta trots att kommunrevisionens rapport kommit fram till raka motsatsen.

Oppositionen är mycket kritisk till majoriteten i Sigtuna kommun med anledning av revisionsbyrån KPMG:s rapport. Men majoriteten slår ifrån sig kritiken.

Hör debatten i videoklippet ovan.

Social dumpning

Social dumpning är när en kommun får personer i behov av stödinsatser att flytta till en annan kommun utan att personen själv uttryckt en tydlig vilja att flytta.

Det är ofta kommuner med hög arbetslöshet och en hårt ansträngd kommunal ekonomi som då behöver överta ansvaret och kostnader för individer som flyttar från mer välbärgade kommuner. Social dumpning förekommer både mellan kommuner inom ett och samma län samt mellan kommuner i olika län.

Källa: regeringen.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.