Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här visar Staffan Gyllberg, vice ordförande i Stockholms Simförbund, var han skulle vilja se en ny nationalarena för simidrott. Foto: Jonathan Näckstrand/Bildbyrån

Simföreningarna vill ha ny nationalarena när Eriksdalsbadet rustas upp

Uppdaterad
Publicerad

En ny nationalarena för simidrott på Eriksdalsbadsområdet står högst upp på önskelistan för Stockholms Simförbund. Går inte det tycker förbundet att nationalarenan åtminstone ska stanna i Stockholm, som är landets största simdistrikt.

– En ny nationalarena bör ligga på en plats med goda kommunikationer och närhet till hotell, säger Staffan Gyllberg som är vice ordförande i Stockholms Simförbund och jobbar med anläggningsfrågor.

Eriksdalsbadet är i dåligt skick, men upprustningen av badet har pausats eftersom kostnaderna stuckit iväg. Pengarna kan användas bättre tror kommunen, som nu ska utreda hur man ska fortsätta.

Antingen totalrenoveras badet enligt plan eller så rivs hela badet och ett nytt byggs på samma plats. Ett annat alternativ är att renovera badet men flytta nationalarenan för simidrott, som behöver större lokaler och mer läktaryta.

Risk för flytt till Malmö eller Göteborg

För Stockholms Simförbund är det viktigt att både allmänheten och simidrotten fortsatt ska få plats på området. Men Staffan Gyllberg ser en risk att nationalarenan kan hamna i en annan stad.

– Risken är nog ganska stor om man inte tar det på allvar att bygga en ny arena med volymkrav och åskådarkapacitet. Då är risken att den kan hamna i Göteborg eller Malmö, säger han.

Under 2025 ska utredningen vara klar. Men det kan dröja ännu längre innan det slutgiltiga beslutet om Eriksdalsbadets framtid klubbas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.