Foto: SJ

SJ-konduktörer varnar för fräcka väskbytare

Uppdaterad
Publicerad

Konduktörerna på SJ:s tåg med avgångar från Stockholm har börjat uppmana resenärer att hålla extra uppsikt på om deras väskor byts ut under färden. Det hela tros vara ett nytt tillvägagångsätt för tjuvar att byta ut en tom väska mot en passagerares.

Tjuvarna, som oftast reser utan biljett, hoppar på tåget i Stockholm för att sedan hoppa av vid nästa destination, exempelvis Södertälje. Under tiden har passagerares väskor bytts ut. Det hela sker diskret och för passagerare som inte har tillräckligt god uppsyn på sina tillhörigheter, så märks inte bytet förrän det är försent.

Ropar ut ur högtalare

Men personal ombord har börjat bli mer uppmärksam på tillvägagångsättet. Misstänker konduktören ombord att tjuvar befinner sig på tåget så meddelas det till samtliga passagerare. Resenärerna uppmanas att ta en extra titt på att ingen annan tar deras väska, och upptäcks ett väskbyte tillkallas polis till nästa station.

Jan Sjölund, säkerhetschef på SJ.

– Det här är något nytt. Det kan vara en ny trend vi ser, säger Jan Sjölund, säkerhetschef på SJ.

Vill inleda samarbete med polisen

Men hur vanligt det är med just väskstölder, det vet SJ inte.

– Vi känner inte till den totala omfattningen eftersom vi sällan får information om stölderna. De flesta upptäcker inte stölden omedelbart, utan polisanmäler det först när de ska kliva av.

Men SJ vill få bättre kontroll på stölderna ombord. Därför har branschföreningen Tågoperatörerna nu efterfrågat en tätare samverkan med polisen.

– Konkret handlar det om att vi tillsammans med polisen kan sammanställa hur vanliga stölderna är och var de främst förekommer längs med sträckorna. Om vi kan få ut statistik kan vi lättare informera våra passagerare, säger Jan Sjölund, säkerhetschef på SJ.

”Ställ inte väskan i närheten av någon utgång”

Vad har du för tips till de som ska resa med tåg och inte vill bli av med sina tillhörigheter?

– Har man något riktigt värdefullt med sig ska man bära det med sig och ha det vid sätet. Ställ inte väskan i närheten av någon utgång, säger Jan Sjölund.

– Men överlag kan man som resenär känna sig trygg och säker med att åka tåg, säger Jan Sjölund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer