Sjöhistoriska museet fick evakueras på grund av en brand. Foto: SVT

Sjöhistoriska museet evakuerat

Uppdaterad
Publicerad

Sjöhistoriska museet på Djurgården i Stockholm fick evakueras på fredagseftermiddagen sedan en brand upptäckts i byggnadens källare.

Hela byggnaden evakuerades och brandförsvaret gick in med rökdykare för att undersöka vad som brann.

Larmet om branden kom klockan 15.10. Man har inte kunnat hitta vad som startat branden, men strax efter 16 på eftermiddagen meddelade Jarmo Carlsten, ledningsbefäl på Stockholms brandförsvar, att branden är under kontroll.

– Den är så gott som släckt. Men vi vet inte vad som startat branden, säger han.

Ventilerar ut rök

Ett 20-tal brandmän har jobbat med att bekämpa branden. De är kvar vid museet under eftermiddagen för att ventilera ut rök och se vilka skador bygganden fått.

– Under eftermiddagen får vi titta på om vi kan ha öppet under helgen. Det var en lugn evakuering och brandkåren var snabbt på plats, säger Kristoffer Henrysson på Sjöhistoriska museet.

Ett 20-tal besökare evakuerades

Ett 20-tal besökare fanns i byggnaden när brandlarmet gick, berättar museichefen Hans-Lennart Ohlsson för TT.

– Någonstans i en källarverkstad har det varit rökutveckling, säger han.

Senare under eftermiddagen fick personalen komma tillbaka till lokalerna.

– Vi har varit runt i våra tavelmagasin och går runt och sniffar nu. Det är en viss rökluft men det är inget som har förstörts. Det var mer rök än fara, säger Hans-Lennart Ohlsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.