Foto: TT

Sju åtalas efter attacken i Kärrtorp

Uppdaterad
Publicerad

Nazisternas attack på en fredlig manifestation hamnar nu i rätten. Sju personer åtalas i en första omgång – totalt finns ett 30-tal misstänkta.
– Det är viktigt att få med den politiska dimensionen, säger Ammar Khorshed, en av arrangörerna.

Söndagen den 15 december i fjol anordnades en manifestation mot nazism i Kärrtorp i södra Stockholm. Plötsligt angreps den av en stor grupp människor som var beväpnade med påkar, stenar, flaskor och sköldar.

Nazistiska Svenska motståndsrörelsen (SMR) tog på sig attacken. På måndagen åtalades sju personer från gruppen för våldsamt upplopp.

”Boka upp sig”

Bevisningen består bland annat av sms och filmer, bland annat har en av de åtalade själv filmat vad som hände.

– Sms:en innehåller information om att det kommer att vara en demonstration, och man uppmanas att boka upp sig den dagen, säger åklagaren Tove Kullberg.

Fyra av de åtalade är under 18 år, tre 17-åringar och en 15-åring. De äldre, två 24-åringar och en 29-åring, ses som ledande.

Av praktiska skäl väcks inte åtal mot alla, ett 30-tal, samtidigt. En rättegång med över 30 misstänkta blir för stor. Troligtvis väntas 2-3 åtal till, för i huvudsak våldsamt upplopp.

Politiskt motiv

Misstankarna i måndagens åtal rör också vapenbrott och hets mot folkgrupp. En 17-årig pojke ska ha skrikit ”Adolf Hitler” och gjort en Hitlerhälsning.

Att åklagaren tar in fler brott än våldsamt upplopp i åtalet är bra, tycker Ammar Khorshed från nätverket Linje 17 mot rasism, som höll i manifestationen.

– Vissa ser på dem som en grupp våldsamma fotbollssupportrar, men här fanns ett politiskt motiv. Nazisterna ville tysta oss som protesterade, säger han.

Under rättegången kommer en expert på SMR att höras, enligt åklagaren.

En man, aktiv inom antifascistiska kretsar, misstänks för att ha knivskurit en av angriparna. Han är häktad, men åtal dröjer en tid.

  • Sju personer åtalas för våldsamt upplopp efter angreppet mot manifestationen i Kärrtorp i södra Stockholm den 15 december.
  • En 29-årig man och en 24-årig man pekas ut som anförare, då de instruerade de övriga.
  • Två personer, tidigare nämnde 24-åring och ytterligare en 24-årig man, ses som anstiftare eftersom de skickade ut meddelanden med uppmaning till samling.
  • Fyra pojkar – tre 17-åringar och en 15-åring – finns bland de åtalade. En av 17-åringarna åtalas även för hets mot folkgrupp. Han ska bland annat gjort Hitlerhälsning.
  • De åtalade bor i Stockholm och i närliggande kommuner: Botkyrka, Upplands Väsby och Södertälje.
  • Några hundra personer, även barn, deltog i den tillståndsgivna demonstrationen i Kärrtorp i södra Stockholm den 15 december i fjol.
  • Manifestationen angreps plötsligt av nazistiska Svenska motståndsrörelsen (SMR). Efteråt greps 28 personer.
  • Bara sex poliser bevakade demonstrationen, vilket fick kritik i efterhand då polisen haft information om att det fanns en hotbild.
  • Veckan efter, söndagen den 22 december, samlades omkring 16.000 personer i Kärrtorp för en mycket uppmärksammad demonstration mot rasism och våld.
  • Även på flera andra orter anordnades stora manifestationer till stöd för de boende i Kärrtorp och mot nazisterna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Attacken mot antirasister i Kärrtorp

Mer i ämnet