Enligt länsstyrelsen i Stockholm dödades fåren på Väddö med allra största sannolikhet av varg. Foto: TT arkivbild/Google map

Sju får döda efter trolig vargattack i Stockholms skärgård

Uppdaterad
Publicerad

Sju får har dött efter en misstänkt vargattack vid Väddö prästgård under midsommardagen i Stockholms norra skärgård.

Det var midsommardagens förmiddag som Länsstyrelsen larmades om att flera får blivit attackerade av varg, i en hage vid Väddö prästgård på Väddö i Stockholms norra skärgård.

– Det var en total överraskning. Min första tanke var att jag måste avveckla, säger Bo Lundell, djurägare.

Det var när Bo Lundells kollega skulle titta till hagen på midsommardagen som de döda fåren upptäcktes.

– Två besiktningsmän kunde konstatera att sju får var döda och visade tydliga tecken på att ha blivit dödade av varg, säger Tobias Hjortstråle, vilthandläggare på Länsstyrelsen Stockholm.

Han berättar att även om hund och varg kan angripa djur på likande sätt så dödades fåren med allra största sannolikhet av en varg. Totalt befann sig 25 tackor och lamm i hagen som vetter ner mot Väddöviken.

"Med allra största sannolikhet har fåren dödats av varg", säger Tobias Hjortstråle, vilthandläggare på Länsstyrelsen Stockholm. Foto: Länsstyrelsen

Fåren flydde simmandes över Väddöviken

Hagen som djuren befann sig i är belägen längs med vattnet och det finns misstankar om att vargen har simmat in i hagen.

– Fåren är väldigt skärrade. Nu har vi flyttat dem till en annan hage närmare byn, där det rör sig fler människor, säger Bo Lundell, djurägare.

Han berättar att flera av fåren flydde in i en kohage för att söka skydd. Ytterligare fem får simmade över Väddöviken för att undkomma angreppet.

– Men det saknas fortfarande två får, säger Bo Lundell.

Flera observationer av varg

Under våren och försommaren har länsstyrelsen fått in flera observationer om att varg ska ha synts från Väddö ner till Arholma. Men enligt Tobias Hjortstråle så har det inte kommit in några andra uppgifter om att fler djur skulle ha blivit attackerade av varg. I dagsläget går det inte att avgöra om det är en eller flera vargar som angrep fåren vid Väddö prästgård.

– En varg kan döda flera djur, samtidigt kan flera vargar döda ett djur så det går inte att se, avslutar Tobias Hjortstråle.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vargarna i Stockholms län

Mer i ämnet