Sjukhusdirektören i Region Stockholm förklarar vad han anser vara en risk med ett remisstvång till akutsjukhusen. Foto: TT

Region Stockholm: ”Remiss kan ges via 1177 eller chatfunktion”

Uppdaterad
Publicerad

Utredningen av remisstvång på samtliga akutsjukhus under 2020 ska göras av hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson, vid Region Stockholm. Enligt honom är politikernas syfte med remisstvånget ett sätt att frigöra resurser så att patienterna i ökad utsträckning kommer direkt dit där de får bäst vård så fort som möjligt.

– Begreppet remiss kan leda tankarna fel så att invånare tror att det är krav på undersökning hos annan vårdgivare som gäller. Men remissen ska i så fall göras genom telefonsamtal, chatt, Skypesamtal eller någon annan möjlig form av bedömning, säger Björn Eriksson som är hälso- och sjukvårdsdirektör på Region Stockholm.

Hur bedömningen av remisser till akutsjukhusen ska göras kommer nu utredas och sen ska ett föreslag lämnas.

– När det är fara för liv och hälsa ska man ringa 112 till SOS Alarm precis som vanligt och deras samt ambulanspersonalens bedömning är ju redan idag en sorts remiss där de bedömer var patienten ska för att få rätt vård, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.