sjukhusdirektör Melvin Samson Foto: Bo Öhlén/SVT

Trots alla inkörningsproblem – flytten på NKS fortsätter

Publicerad

Nästa vecka börjar verksamheter flytta in i den helt nybyggda delen av Nya Karolinska universitetssjukhuset i Solna – trots alla problem som drabbat sjukhuset.

– Vi har sett fram emot det här momentet väldigt länge. Investeringarna har pågått under en lång period och våra medarbetare är redo att ta emot patienter här så det är en väldigt viktig stund för Karolinska universitetssjukhuset och för Stockholm, säger sjukhusdirektör Melvin Samson.

”Vi har lärt oss mycket från förra flytten”

Flytten påbörjades redan 2016 och hittills har den kantats av kaos, hård kritik från läkare, it-haverier och ett dödsfall under ett larmstopp.

– Flytten år 2016 förbereddes på ett omsorgsfullt sätt. Svårigheterna dök upp ungefär tre veckor efter flytten då vi hade tekniska problem. Vi har försökt lösa det under årens lopp och vi har lärt oss mycket från den förra flytten så det finns i våra beräkningar för den här flytten, säger Melvin Samson.

”Våra läkare och sköterskor gör sitt bästa”

På måndag öppnar sjukhusets nya entré, en del öppenvård och vårdavdelningarna för reumatologi-, hud- och njursjukdomar. I maj flyttar en del av cancervården och sedan sker en del flyttar även i oktober.

Borde medborgarna vara oroliga?

– Våra läkare och sköterskor gör sitt bästa för att serva patienterna och vi kan se att de har gjort det föredömligt. Alla gör sitt yttersta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.