Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge. Arkivbild. Foto: Helena Landstedt/TT

KS i Huddinge i stabsläge efter IT-störningar

Uppdaterad
Publicerad

Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge har gått upp i stabsläge efter en IT-störning som pågått sedan tidig morgon. Störningarna påverkar journalsystemen i hela Region Stockholm. Ambulanser styrs nu om till andra sjukhus i regionen och vissa operationer flyttas till Solna.

Utöver IT-störningen är det även problem att komma åt nätverket vid Karolinska i Huddinge som lett till beslutet om stabsläge.

– Karolinska Huddinge drabbades under morgonen av ett nätverksproblem och inför nu ett så kallat stabsläge, säger Torbjörn Söderström, chefläkare på Karolinska Universitetssjukhuset.

Operationer flyttas till Solna

Ambulanstransporter som i normala fall går till Huddinge styrs nu om till andra vårdgivare i Region Stockholm.

– Det innebär också att vissa operationer vid behov flyttas till Karolinska Solna. Felsökning pågår men det finns i nuläget ingen prognos för när nätverksproblemet kan vara åtgärdat.

Journaler begränsade i hela regionen

Inom Region Stockholm används vårdinformationssystemet Take Care som huvudjournalsystem. Systemet har störningar som innebär att det tar tid att nå journaler och att det är svårt att logga in på vissa datorer. Problemen har pågått sedan imorse.

– Det är en tröghet i systemet, det är inte stopp utan det går långsammare, säger Anna-Carin Stark, kommunikationsdirektör på Danderyds sjukhus.

Region Stockholm vet inte exakt hur personal och patienter påverkas men en felsökning pågår. Det finns i nuläget ingen prognos för när problemen kan vara åtgärdade.

Två olika störningar

En anställd på Karolinska sjukhuset i Huddinge, som SVT har pratat med, säger att de inte kommer åt systemen alls, vilket blir problematiskt när de ska ordinera medicin.

Enligt den anställda ska det finnas en slags backup på systemet, där personalen kan titta i journalerna men inte redigera, men inte heller denna funktion fungerar.

Vid 17-tiden säger Karolinska Universitetssjukhuset att nätverksfelet är löst men att de fortfarande befinner sig i stabsläge.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer