I dag står mer än hälften av lokalerna i Bromma sjukhus tomma. Foto: SVT

Sjukhuset fördubblar sin verksamhet – vill öppna nästa år

Uppdaterad
Publicerad

Mer än hälften av lokalerna på Bromma sjukhus står tomma. Nu är det klart vad som händer med sjukhusets lokaler.

– Jag hoppas att flera olika vårdrelaterade verksamheter kan växa fram här i fastigheten, säger Tobias Nässén (M), vård- och valfrihetsregionråd.

Bromma sjukhus ska säljas. Det är den privata fastighetsägaren Vectura AB som har lagt det högsta budet i upphandlingen. Prislappen hamnade på 570 miljoner kronor. Det slutgiltiga beslutet om försäljning av Bromma sjukhus fattas av regionfullmäktige den 24 mars.

– Oavsett vilken aktör som förvärvar fastigheten så är kravet i detaljplanen att bedriva vårdverksamhet, säger Tobias Nässén (M), vård- och valfrihetsregionråd.

Fastighetsägaren hoppas nu på att kunna öppna upp under nästa år.

– Om jag ska sticka ut hakan och säga något, så hoppas jag att vi kan börja fylla huset igen redan nästa år, säger Joel Ambré, VD på Vectura. 

Ny avdelning för äldreomsorg

Idag bedriver stiftelsen Stockholms sjukhem geriatrisk vård i delar av fastigheten. Samtidigt står mer än hälften av sjukhusets lokaler tomma. Genom försäljningen hoppas Region Stockholm kunna utveckla den geriatriska vården på Bromma sjukhus. Den nya fastighetsägaren och Stockholm sjukhem vill fördubbla verksamheten. Bland annat planeras en helt ny avdelning med äldreomsorg med omkring hundra vårdplatser.

– Ny verksamhet kommer att behöva många nya medarbetare och chefer. Vi ser fram mot att utveckla verksamheten här. Då skapar vi också arbetstillfällen i Västerort, säger Karin Thalén, sjukhusdirektör på Stockholms sjukhem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.