Till Capio Maria kommer patienter som behandlas för heroinmissbruk Foto: Ann Sehlin/SVT

40 patienter per sjuksköterska – personalen säger upp sig

Uppdaterad
Publicerad

Till Capio Maria, som tidigare hette Maria Pol, kommer patienter som går på behandling för sitt heroinmissbruk. Den senaste tiden har missnöjet ökat, både bland patienter och personal, och sex av åtta sjuksköterskor har sagt upp sig. Detta på grund av att arbetsbördan blivit alldeles för hög vilket drabbar patienterna.

– Jag tycker att det bara blir sämre och sämre. Man får sitta och vänta väldigt länge, väldigt ofta innan man får sin medicin. Upp till en timme, en och en halv, säger ”Lasse” 55 år som har varit patient på Capio Maria i ungefär två år.

Johan Stenbeck, 62 år, är också patient på Capio Maria sedan tre år tillbaka och han håller med.

– Man känner att det liksom inte funkar riktigt. Det senaste halvåret har det blivit sämre, säger han.

40 patienter per sjuksköterska

En av anledningarna till att väntetiderna blivit längre är att varje sjuksköterska har behandlingsansvar för ett 40-tal patienter. Det kan jämföras med andra ställen runt om i närområdet där en sjuksköterska har ansvar för ungefär 15 patienter.

Johan Stenbeck Foto: Ann Sehlin/SVT

– Kan de hålla reda på så många, vad de heter och vilka mediciner de har? Det kan i alla fall inte jag, säger Johan Stenbeck. 

Enligt Mikael Sandell, överläkare och medicinskt ansvarig på Capio Maria, kommer de inte att anställa fler sjuksköterskor utan de ska jobba effektivare och omfördela sina resurser.

”6 av 8 har sagt upp sig”

Mikael Sandell hävdar att man håller på med ett omställningsarbete, som har pågått i två år och är tänkt att förbättra miljön för både personal och patienter. Han menar att arbetet är väl förankrat i personalgruppen. Trots detta har de facto 6 av 8 sjuksköterskor sagt upp sig.

– Det tycker vi är tråkigt förstås men nu jobbar vi framåt, säger Mikael Sandell.

Johan Stenbeck säger att det har varit bra på Capio Maria men att han är orolig för utvecklingen. Han tycker inte att det går åt rätt håll.

– Det är inte så här som jag är van att bli behandlad på en läkarmottagning. Det ser inte bra ut som det ser ut nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.