Foto: Linn Kirkholt

Långa väntetider för patienter när sjuktransporter i länet minskat

Uppdaterad
Publicerad

Sjuktransporter som kör patienter mellan olika typer av vårdinrättningar i länet har minskat med runt tio procent de senaste åren. Det visar siffror som SVT Nyheter Stockholm begärt ut. I helgen sätts 36 nya sjuktransportbilar i bruk i länet som ska förbättra situationen.

Bristen på möjligheterna att transportera patienter mellan olika vårdinrättningar har varit ett problem i länet de senaste åren. Det kan bland annat handla om en cancersjuk patient som behöver vård som bara kan erbjudas på ett visst sjukhus och då snabbt behöver komma till en ny vårdinrättning.

– Vi har inte varit så glada över den här situationen. Vi har länge velat att sjukvårdssystemet ska få en smidigare lösning för att transportera patienter, säger Patrik Söderberg, chefläkare på hälso- och sjukvårdsförvaltningens ambulansenhet.

Patienter har fått vänta i timmar

På sjukvårdsförvaltningens ambulansenhet har man kunnat konstatera att patienter fått vänta flera timmar på sjuktransport. Men i helgen kommer 36 nya sjuktransportbilar sättas i bruk och tanken är att väntetiderna ska bli kortare, och att fler patienter ska kunna köras. Enligt Patrik Söderberg kommer dirigeringen av sjuktransporterna kopplas till SOS Alarm.

– Det kommer inte vara som det varit tidigare en väntid, utan inom 180 sekunder kommer man få en kvittering och att bilen är på väg. Vi kommer få en helt annat fart i den här logistiken, säger han.

De nya sjuktransportbilarna sätts i bruk under lördagen.

Minskning antalet sjuktransporter inom Stockholms län

2015: 38 450

2016: 36 193

2017: 33 986

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.