Hetsig debatt om sjukvården

Uppdaterad
Publicerad

Debatterade brister och utmaningar i sjukvården.

Peter Salander ledde debatten, som bland annat handlade om förlossningskrisen, bristen på sjuksköterskor och vårdköerna.

Inför förra valet lovade alliansen 500 nya vårdplatser. Hur många blev det?

Efter valet 2014 – ABC

– Enligt Sveriges kommuner och landsting har det skapats drygt 400, säger Filippa Reinfeldt (FP).

– Men under den här perioden har ungefär 300 vårdplatser varit stängda, och det handlar om resursbrister, säger Helene Öberg (MP).

Enligt Helene Hellmark Knutsson (S) är det sedan 2006 som det har tillkommit 300 nya platser.

– Vem ska jobba på de nya platserna då, undrar Håkan Jörnehed (V). Ni har ju inte lyckats rekrytera, säger han, med riktning mot alliansen. Vi vill anställa sjuksköterskor med 25.000 kronor i lön.

– Vi har gjort en satsning mot en större löneutveckling, och den satsningen vill jag fördubbla, säger Anna Starbrink (FP).

– Ni har haft åtta år på er att lösa den här situationen, och kommer bara med löften. Men det handlar om resurser. Vi vill satsa 400 miljoner mer än er, vilket vi ska använda till framförallt akutvården, där det är som tuffast nu, säger Helene Hellmark Knutsson (S).

– Det här är en komplex process, säger Gustav Hemming (C), varpå nära nog kaos utbryter innan Peter Salander lyckas lugna ner politikerna, som alla vill prata på en gång.

– Vi har börjat med stora renoveringar, och det finns också pengar till löneutveckling, säger Filippa Reinfeldt (M).

Personalbristen

Vad ska ni göra åt bemanningen Helene Hellmark Knutsson?

– Vi måste ha en aktiv dialog med sjukhusen för att förbättra arbetsmiljön och öka resurserna. Alliansen vill dra ner på sjukvården.

– Det där är inte sant. Vi har gjort historiska satsningar som bland annat har gjort att det i dag går att få tider på vårdcentraler, säger Ella Bohlin (KD).

Det är fortsatt kaosartat bland debattörerna.

– Om ni har satsat så mycket pengar – har då all vårdpersonal som protesterar i olika vårduppror fel?, frågar Håkan Jörnehed (V).

– Vår utgångspunkt är att det behövs fler anställda och inte färre i vården. Vi måste satsa på de specialistutbildade erfarna sjuksköterskorna. Man måste få maxa för det man är utbildade för. Vi behöver ha bättre organisation inom vården, säger Filippa Reinfeldt (M).

Hur kan MP lova en barnmorska per födande? Är inte risken att det saknas barnmorskor?

– Det är oerhört viktigt att man har en egen barnmorska i förlossningens slutskede, säger Helene Öberg (MP). Det handlar om att organisera klinikerna på rätt sätt, och det här är ju något de själva efterfrågar.

– Vi behöver höja statusen för barnmorskorna. Vi har föreslagit en barnmorskeledd förlossningsenhet, säger Ella Bohlin (KD).

– Om vi låter städfirmor städa, så kan barnmorskorna göra det som de är bäst på, säger Filippa Reinfeldt (M).

Men du sitter ju vid makten, varför inför du inte det?

– Vi har gjort en massa reformer, men vi är inte klara ännu, säger Filippa Reinfeldt.

Snabbfrågor

Ska man höja skatten i landstinget?

Ja: V och MP

Nej: S, FP, M, KD och C.

Ska man sänka skatten i landstinget?

Ja: Ingen

Nej: Alla

Se hela debatten här.

Medverkande politiker

  • Filippa Reinfeldt, Moderaterna
  • Anna Starbrink, Folkpartiet
  • Gustav Hemming, Centerpartiet
  • Ella Bohlin, Kristdemokraterna
  • Helene Hellmark Knutsson, Socialdemokraterna
  • Helene Öberg, Miljöpartiet
  • Håkan Jörnehed, Vänsterpartiet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Efter valet 2014 – ABC

Mer i ämnet