Hälso- och sjukvårdsregionrådet Anna Starbrink (L) håller pressträff om coronapandemins effekter på hälso- och sjukvården i Stockholmsregionen. Foto: Linus Svensson / TT

Sjukvårdsregionrådet Anna Starbrink (L) befarar pressad sommar för sjukvården

Uppdaterad
Publicerad

Coronapandemin har haft och fortsätter ha effekt på hälso- och sjukvården i Stockholmsregionen. Samtidigt byggs det upp en stor vårdskuld till de som får avstå behandling för att ge plats åt patienter med covid-19.

– Vi är fortfarande mitt i den här pandemin. Många är sjuka och vårdas fortfarande på sjukhus, säger Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.

Hon säger att sjukvården just nu lånar kapacitet från personer som har vårdbehov.

Corona i Stockholm

– Självklart är det helt rimligt att vi gör det här. Vi måste prioritera de som har störst behov, de akut sjuka, säger hon men tillägger att det därmed också skapar en vårdskuld.

– Vården är hårt pressad, säger Anna Starbrink.

Stor vårdskuld

Vissa områden i länet är hårdare drabbade än andra. Bland annat Järva, Skärholmen och Södertälje är särskilt hårt drabbade. Just nu är man bekymrad över att utbrottet har lagt sig på en platå, enligt Anna Starbrink. Antalet fall minskar, men inte tillräckligt fort.

– Vi är bekymrade inför den sommar vi nu står inför, säger hon.

Anna Starbrink lyfter fram att de enorma insatserna och den enorma utbyggnaden av vården har haft ett pris. Det byggs upp en vårdskuld – som också fortsätter att öka.

– Vi ser ett väldigt tydligt förändrat sökmönster hos befolkningen.

Avstår från vård

Många har avstått från att söka vård, kanske för att man är rädd för smittspridning.

– Antalet personer som söker vård för stroke och hjärtsvikt fortsätter att minska även under maj. Men de som söker för hjärtsvikt har börjat öka igen, säger Anna Starbrink och tillägger:

– Vi uppmanar alla som behöver vård att söka, att inte tveka.

Nu återupptar man så småningom den normala verksamheten inom vården. Screeningverksamheten återupptas successivt, Folktandvården kan återgå till normal verksamhet från den 22 juni.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Stockholm

Mer i ämnet