Efter en bytesaffär upptaxeras en man med 400 000 krononr av Skatteverket. Foto: SVT

Man krävs på skatt efter svart lägenhetsaffär

Uppdaterad
Publicerad

Mannen som nu har fått ett skattetillägg bodde med sin fru i en stor hyreslägenhet på Södermalm. Tillsammans köpte de en bostadsrätt i Haninge och samtidigt byttes lägenheten på Södermalm mot en mindre hyreslägenhet vid Gullmarsplan, skriver Fastighetstidningen.

Enligt mannen flyttar han inte till bostadsrätten i Haninge utan flyttar isär från sin fru och in i lägenheten vid Gullmarsplan tillsammans med en annan kvinna. Samma dag som kvinnan flyttar in i lägenheten för hon över 400 000 kronor till mannens konto.

Ska betala 160 000 kr i skatt

Skatteverket tipsas om pengarna och gör en egen utredning. Enligt den har mannen hela tiden bott med sin fru i Haninge, och de 400 000 kronorna är svart betalning för att kvinnan som flyttar in i lägenheten vid Gullmarsplan hamnar på det hyreskontraktet.

Mannen och kvinnan menar att pengarna är ett lån, men det tror inte Skatteverket på utan upptaxerar mannen med  400 000 kronor. Totalt ska han betala nästan 170 000 kronor, enligt tidningen Hem & Hyra.

Skatteverket: Möjligt ta ut skatt på svarta pengar

Detta är första gången som en svart lägenhetsaffär beskattas som om det vore en kapitalinkomst, skriver Fastighetstidningen, och enligt Skatteverket är det möjligt att ta ut skatt på svarta pengar.

– Vi har stämt av med vår rättsavdelning och just i detta fall kommit fram till att det är möjligt. Men det är inte helt självklart med tanke på att det inte finns någon legal handel med hyresavtal, det går till exempel inte att jämföra med bilhandel där skatt inte betalas, säger Torsten Bjerselius, sektionschef på Skatteverket, till tidningen.

Skatteverkets beslut har ännu inte vunnit laga kraft.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.