Foto: SVT

Skadestånd till fasthållen pojke

Uppdaterad
Publicerad

Barn- och elevombudet har beslutat att Oscar, som blev fasthållen mot marken av skolpersonal när han gick i trean, ska få skadestånd på 110 000 kronor av Täby kommun.

Oscar har Asperger och ADHD. När han var nio år fick han ofta utbrott i skolan och när skolpersonal inte lyckades lugna honom höll de fast honom mot marken.

– Man började sitta på honom, hålla fast honom. Man var flera stycken som byttes av. Det här hände regelmässigt flera gånger i veckan, säger

Gunilla Björling

Oscars mamma Gunilla Björling.

Hur mådde Oscar?

– Fruktansvärt dåligt, och vi förstod inte heller hur det stod till.

Tredje högsta beloppet

Händelserna anmäldes till Skolinspektionen som gjorde bedömningen att Oscar inte hade utsatts för kränkning. Sveriges Radio Ekot granskade fallet och därefter ändrade Skolinspektionen sitt beslut. Nu får Oscar 110 000 kronor i skadestånd från Täby kommun, vilket är det tredje högsta beloppet en elev hittills fått i Sverige.

– Det här är bland det allvarligaste jag har varit med om. Det skadestånd som Täby kommun tilldömts att betala ut är inte alls oskäligt i relation till

Patrik Forshage

de kränkningar som vi bidragit till att utsätta pojken för, säger Patrik Forshage, utbildningschef i Täby kommun.

Oscars mamma Gunilla Björling välkomnar skadeståndet.

– Det är fantastiskt. De här pengarna är verkligen en upprättelse för Oscar, för det han har varit med om. Vi har kämpat i fyra års tid för det här och äntligen så kan vi sätta punkt, säger Oscars mamma Gunilla Björling.

Skolinspektionen ändrar rutiner

Eftersom Skolinspektionens chef Tommy Lagergren är bortrest kan SVT Stockholm inte intervjua honom om varför myndigheten ändrat sig. Men så här sa han i somras när ett annat liknande fall omprövats:

– Vi valde att gå igenom ett antal ärenden för att säkerställa att vi har haft en bra hantering och i några fall ser vi att vi inte har sett en helhet och ett mönster som vi borde ha sett tidigare, säger Tommy Lindgren.

Skolinspektionen har också ändrat sina utredningsrutiner i ärenden som rör fasthållningar.

”Bästa dygnet i mitt liv”

Så här säger Oscars mamma Gunilla Björling om att myndigheten ändrat sig:

– Det är jättebra att de har ändrat sig, men jag tänker också att det är när media kommer in och granskar, då blir man lite rädd och först då ändrar man på ett fall.

Vad sa din son när ni fick beskedet?

– Han blev ju jätteglad och så sa han: ”Mamma, det här är det bästa dygnet i mitt liv. Först får jag skadestånd från Täby kommun, och sen går Sverige vidare i VM”, berättar Gunilla Björling.

SVT Nyheter Stockholm har sökt rektorn för den aktuella skolan, som avböjer att kommentera händelsen och istället hänvisar till utbildningsledningen på Täby kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.