• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Nu drar båtmässan igång: ”Större båtar blir ännu större”

Uppdaterad
Publicerad

Ett vårtecken mitt i den stränga vinterkylan är att båtmässan öppnar i dag. I år kommer stort fokus att ligga på vattensporter, som visas upp i en 40 meter lång inomhusbassäng.

I år blir det möjligt att åka wakeboard inomhus när båtmässan bygger upp en 40 meter lång, 15 meter bred och 90 cm djup bassäng. Tanken är att allmänheten ska få prova på olika aktivieter. En annan trend är att intresset för dagsutflykter i skärgården har vuxit, vilket märks på båttyperna som ställs ut på mässan.

Snabbare båtar

Mats Eriksson, VD på Sweboat ser att intresset för fritidsbåtar har förändrats genom året.

Mats Eriksson, VD Sweboat Foto: Bo Öhlén

– Den senaste tioårsperioden har det tenderat till att vi vill ha båtar som går snabbare, som vi använder kortare tid vid varje tillfälle. Men som vi är ute oftare med. I början av 70-talet var det vanligt med en hobby per familj, nu har varje familj flera olika fritidsintressen som ska ske under samma perioder. Så nu vi konkurerar med andra fritidsintressen, berättar han.

En båt med en prislapp på 6,7 miljoner kronor. Foto: Bo Öhlén

Enligt Mats Eriksson har intresset för båtlivet vuxit.

– Små båtar blir fler, och större båtar blir betydligt större.

Båtlivet på väg tillbaka

Den svenska båtmarknaden hamnade i en djup svacka efter finanskrisen för tio år sedan. Men nu är den snart uppe på samma nivåer som innan krisen.

– Vi mår bra, 2015, 2016 och 2017 har vi haft tillväxt igen. Vi tappade nästan 40 procent av vår volym under 2008. Men det har vi återhämtat rejält nu.

Foto: Bo Öhlén

Miljön då, finns det något tecken att båtägare tar mer hänsyn till den?

– Vi brukar klaga på att våra kunder är för lite krävande. Vi skulle må bra av att kunderna krävde lite mer miljöaspekt av oss. Nu börjar det blir så. Det blir mer fokus på eldriva båtar, vi pratar också om bottenfärger. Man ska använda det som passar sig själv bäst men också det som passar naturen bäst, säger Mats Eriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.