Mannens fängelsestraff förlängs med tio månader till fem år och fyra månader. Foto: Brottsplats sthlm

Skärpt straff för dömd våldtäktsman

Publicerad

En man dömdes i början på juni till fängelse i 4,5 år för nio fall av sexualbrott i huvudsak i Stockholmsområdet. Varav två var överfall mot kvinnor i Knivsta 2018 och i Täby 2020. Svea Hovrätt skärper nu mannens fängelsestraff med 10 månader.

Mannen dömdes i juni av Attunda tingsrätt för våldtäkt, grovt sexuellt övergrepp och sju fall av sexuellt ofredande. Enligt hovrätten ska ett av fallen som tidigare klassats som våldtäkt skärpas till grov våldäkt. Därför förlängs mannens straff till fem år och fyra månader.

Flera fall av sexualbrott

Mannen begick brotten under 2018 och 2019 i huvudsak i Stockholmsområdet. Det var efter att hans fru tipsat polisen som mannen kunde kopplas till brotten. De nio målsägande var mellan 18 och 34 år när brotten begicks.

Dna från gärningsmannen kunde säkras från brottsplatsen i Täby och det kunde sedan kopplas ihop med dna-fynd från brottsplatsen i Uppsala 2018.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Här berättar Niklas Kraft, chef på Polisens sexualbrottsgrupp i Stockholm, om det viktiga tips som ledde fram till gripandet av den misstänkte våldtäktsmannen. Foto: Brottsplats sthlm

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer