Skattehöjning i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Det blir högre skatt för stockholmarna nästa år, pengarna ska gå till skolan.

Det blir en skattehöjning med 22 öre nästa år i Stockholms kommun, rapporterar P4 Stockholm. Höjningen kommer att innebära drygt en halv miljard extra till stadskassan. Om man tjänar 30.000 i månaden innebär det ungefär 50 kronor mer i kommunalskatt. Pengarna ska gå till skolan.

– Vi ser att skolan ligger efter på vissa områden. Vi behöver anställa fler lärare, vi behöver öka på bemanningen, vi behöver få in fler förskollärare i förskolan, säger Karin Wanngård (S), finansborgarråd P4 Stockholm.

Men oppositionen är kritisk till höjningen.

– Vi har redan sett skattehöjningar sedan tidigare. Det är inte hållbart för en stad som ska vara konkurrenskraftig, säger oppositionsborgarråd Anna König Jerlemyr (M).

– Det är inte brist på resurser, men på politiskt ledarskap. Barngrupperna i förskolan ökar idag och äldreomsorgen går back. De röd-gröna lånar pengar och därutöver höjer man skatten.

Anna König Jerlemyr (M) menar att man kan satsa på skolan utan att höja skatten, och omprioritera resurser istället.

– Vi prioriterar kärnverksamheter och är oerhört kritiska till skattehöjningen.

Från Folkpartiets sida delar man Moderaternas oro. Partiet menar att man det finns en risk för att pengarna från skattehöjningen ändå inte kommer användas till skolan.

Folkpartiet har tidigare föreslagit att klasstorlekar ska mätas och följas upp.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer