Foto: TT arkivbild

Skjutningar ställer nya krav på skolan

Publicerad

De många skjutningarna i länet har gjort att skolan ställs inför nya krav efter att elever mist anhöriga, rapporterar P4 Stockholm. Skolor i de utsatta områdena får en allt viktigare roll att ge barnen en trygg fristad efter varje skjutning som skapar rädsla hos elever, personal och föräldrar.

En skola som har drabbats extra hårt är Knutbyskolan i Rinkeby, rapporterar P4 Stockholm. Här har tio tidigare elever dött i det dödliga våldet och ofta vill en hel klass stötta den kamrat som förlorat en anhörig.

– Skjutningarna och våldet har gjort att det blivit oroligare på skolan. Vi har oroligare barn. Många barn blir arga väldigt lätt, säger Lena Hellström, rektor på Knutbyskolan.

Under de senaste två åren har skolan lagt allt större resurser på att stötta barnen som funderar och vill diskutera våld och otrygghet.

– De ritar teckningar och skriver berättelser. Det kan finnas teckningar på blodiga knivar och maskerade människor, säger Lena Hellström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.