Det brinner mellan Långsjön och Svartsjön i Haninge kommun. Foto: Pontus Altin

Skogsbrand i Haninge – 120 000 kvadratmeter brinner

Uppdaterad
Publicerad

Det brinner i ett större skogsområde mellan Långsjön och Svartsjön i Haninge kommun.
Fyra helikoptrar har vattenbombat i området under söndagen och släckningsarbetet fortsätter under natten till måndagen så länge det är ljust nog att vara säkert för personalen.

Ett 120 000 kvadratmeter stort område brinner. Larmet gick vid lunchtid på söndagen men branden var på söndagskvällen ännu inte under kontroll.

– Det är en stor brand. Den här rökpelaren ser man både från innerstan, Järna och Södertälje, säger Daniel Lundin, operativ chef på räddningscentralen på Södertörns Brandförsvarsförbund.

Flera enheter och totalt cirka 40 personer har jobbat med branden under söndagen.

– Det är oländig terräng och vinden är inte gynnsam, sa Lundin inledningsvis.

Vattenbombar med helikopter

Fyra helikoptrar har varit på plats i området och man har vattenbombat området.

– Planen är nu att kraftsamla och släcka så mycket som möjligt medan det är ljust, säger Magnus Gärtner vid Södertörns Brandförsvarsförbund till SVT vid 18.30-tiden.

Räddningstjänsten har under kvällen anlagt en begränsningslinje framför brandens front, och den ser i skrivande stund ut att hålla emot ytterligare spridning.

Arbetet kommer fortgå under natten så länge det bedöms säkert. Räddningstjänstens förhoppning är att man ska kunna inleda eftersläckningsarbetet i gryningen.

Branden är på söndagskvällen ännu inte under kontroll.

– Men vi har begränsat och hindrat spridningen, säger Daniel Lundin.

Brinner på flera ställen i länet

Det brinner på flera ställen runt om i länet under söndagen. Räddningstjänsten har varit ute på en skogsbrand på en ö utanför Nynäshamn och en mindre markbrand i Södertälje.

Vid Dammsjön i Nacka pågår också en mindre markbrand, som sprider sig snabbt.

– Det är ett ansträngt läge för oss just nu, säger Daniel Lundin.

Sedan i fredags avråder räddningstjänsterna i länet från att elda, då det varma och torra vädret innebär en ökad brandrisk i skog och mark.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mer Stockholm
Mer Nyheter