Foto: Frida Sandgren/SVT

Skola tvingades stänga – får öppna igen i väntan på dom

Uppdaterad
Publicerad

Den 18 juni fick gymnasieskolan Thoren Innovation School i Stockholm med 300 elever stänga med omedelbar verkan på grund av brister i undervisningen. Nu kan skolan öppna på nytt i väntan på att överklagan behandlas av Kammarrätten.

Thoren Innovation School i Stockholm hade enligt Skolinspektionen ”långvariga och allvarliga brister”. Beskedet om att skolan vid Gärdet fick stänga igen med omedelbar verkan kom som en överraskning för ägarna Thorengruppen.

– Det har varit felaktigheter i beslutet och det var alldeles för drastiskt. Nu känns det glädjefullt och hoppfullt när vi kan fortsätta, säger utbildningschefen Håkan Wallengren.

Elever har valt att sluta

När Kammarrätten kommer att ta upp ärendet är inte klart i nuläget men de elever som väljer att gå kvar på skolan kan komma tillbaka vid höstterminens start. En hel del elever har redan valt att lämna skolan.

– Vi håller på att ringa runt till eleverna och deras föräldrar. I årskurs två kommer ungefär hälften att sluta, säger Håkan Wallengren.

Kammarrätten låter skolan driva vidare verksamheten då man bedömer att det blir svårt att ersätta ägaren om det är så att domstolen ger en friande dom i slutändan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer