Foto: svt

Rektor – ”Inga elever från skolan ska ha delat ut flygbladen”

Uppdaterad
Publicerad

Det var ingen av eleverna på Kungsholmen gymnasiums som delat ut rasistisk propaganda i elevskåpen. Det visar skolans övervakningskameror, enligt rektorn.

Det var i förra veckan som eleverna på Kungsholmens gymnasium fick flygblad i sina skåp med rasistiskt innehåll.

– Det var väldigt skrämmande först eftersom jag inte visste vad det här var, och om det var några elever på skolan men det var det inte, säger Silja Eklund som är elev på skolan.

Övervakningskameror på skolan

Trots att skolan har övervakningskameror och att de omaskerade personerna är med på bild så har det inte gått att identifiera dem. Men enligt skolans rektor Jenny Rångeby, så framgår det av bilderna att de inte är elever från skolan och att personerna kommit in i skolan utan tillstånd.

Flygbladen som hade skolans logga, innehöll påståenden om att bostadsbrist och arbetslöshet beror på invandringen och hänvisningar fanns till rasistiska hatsajter.

– Det första vi  gjorde var att ta kontakt med polisen och vi gjorde en polisanmälan. Sedan gick vi gemensamt ut i skolan och informerade om att vi med det bestämdaste tar avstånd. Flygbladet innehåller rasistisk propaganda, säger Jenny Rångeby rektor på Kungsholmens gymnasium.

Utdrag ur flygbladet Foto: SVT

”Viktigt att ta ställning”

Många av eleverna tycker att skolan har agerat rätt efter händelsen.

– Jag tycker att det är viktigt att ta ställning, att säga något väldigt tidigt och markera att sådant här inte hör hemma hos oss, säger Kaj Li, elev på Kungsholmens Gymnasium. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.