Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det behövs fler barnmorskor, bland annat för att kompensera för pensionsavgångar, enligt Sophiahemmet högskolas rektor. Foto: TT

Skolan vill dubbla platserna på barnmorskeutbildningen – får inga nya pengar

Uppdaterad
Publicerad

Krisen i förlossningsvården har varit omtalad under lång tid. En av flera faktorer som pekats ut som problematisk är bristen på barnmorskor.

Under flera år har Sophiahemmet högskola i Stockholm bett om att få ta in fler studenter på sin utbildning – men inte fått finansiering i den utsträckning de önskat.

När Sophiahemmet högskola i Stockholm startade sin barnmorskeutbildning hösten 2015 antogs 24 studenter till programmet. Under åren har skolan fått utöka sin platser och till hösten välkomnas 40 blivande barnmorskor.

Men det är många fler än så som söker sig till högskolan. Inför hösten slogs rekord i antal ansökningar till barnmorskeprogrammet, högst i landet och en ökning på 43 procent. Enligt högskolans rektor Johanna Adami får 75-80 procent av de sökande inte plats.

Brist på praktikplatser

Sedan starten 2015 har Sophiahemmet högskola, i sitt budgetunderlag till Regeringen, bett om finansiering för att utöka platserna. Men det är inte riktigt så enkelt, menar utbildningsminister Anna Ekström (S). Det är nämligen även brist på praktikplatser – något utbildningsministern menar att regionerna måste vara med och lösa.

Ny klinik

Region Stockholm har beslutat att under kommande tre år tillföra 550 miljoner kronor som bland annat ska gå till att anställa seniora barnmorskor på speciella tjänster för att på sikt förbättra förutsättningarna att handleda nya kollegor. 

Under våren 2023 öppnas även en ny förlossningsklinik i Stockholm vilket kan ge ett tillskott på praktikplatser till hösten 2023.

Hör rektor för Sophiahemmet högskola och svar från utbildningsministern i videon: ”Vi kan dubblera antalet platser”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.