Stadens skolpolitiker, Olle Burell (S) skolborgarråd och före detta skolborgarråd Lotta Edholm (L), svarar på hur Stockholms skolor ska bli mer likvärdiga. Foto: SVT

Skolborgarrådet: Det är ett systemfel i svensk skola

Uppdaterad
Publicerad

Det spelar större roll vilken skola barnen går i idag än det gjort tidigare, visar Skolverkets senaste rapport. Hälften av eleverna som bor i Rinkeby pendlar till en annan del av staden för att gå i skolan och många byter skola flera gånger under grundskoletiden.

– Det är ett systemfel i svensk skola, säger skolborgarrådet Olle Burell (S).

De har båda suttit på stolen som skolborgarråd i Stockholms stad och trots att Olle Burells (S) och Lotta Edholms (L) svar på frågan hur Stockholms skolor ska bli mer likvärdiga skiljer sig åt – kommer de båda tillbaka till en sak – att elever byter skola ofta är negativt.

– Det är ett systemfel i svensk skola och det är jag väldigt kritisk till, men som kommunalpolitiker så får jag jobba med de redskap som finns och det handlar om att öka attraktiviteten hos Stockholms stads skolor, säger Olle Burell (S).

S vill ha en F-9 skola i Rinkeby

Skolborgarrådet föreslår därför en ny F-9 skola i Rinkeby, istället för en renodlad högstadieskola som Rinkebyskolan.

– Att få en sammanhållen skolgång tror jag är en nyckel till framgång. Vår vision är ju att alla stockholmare ska kunna lita på att det finns en bra kommunal grundskola i den egna stadsdelen, säger han.

L: ”Måste kunna lägga ned skolor som inte håller måttet”

Liberalernas oppositionsborgarråd vill se mer satsningar på skolornas kvalitet och studiero men öppnar samtidigt för att de skolor som håller låg kvalitet ska kunna stängas.

– Jag tror att det första steget alltid är att försöka rädda en skola som har svaga resultat men samtidigt måste skolinspektionen vara beredd att lägga ned skolor som inte håller måttet, säger Lotta Edholm (L).

För att komma åt att elever byter skola ofta vill Liberalerna begränsa det fria skolvalet till ett val per år.

– Många elever går ut och in mellan skolor och därför vill vi att de ska få möjlighet att välja skola en gång per år, inför höstterminen, och inte ständigt, säger Lotta Edholm (L).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.