Ny skola i ny stadsdel

Publicerad

Trots att det är många år sedan första huset stod klart i Hammarby sjöstad är det ännu idag stora problem att få skolplats i stadsdelen efter att politikerna för sent insåg att en massa barnfamiljer skulle flytta dit. Nu vill man inte göra om samma misstag i Norra Djurgårdsstaden.

Den första skolan är på gång i Norra Djurgårdsstaden, byggstarten är planerad till 2016, och om fem år räknar man med att kunna hålla den första lektionen.

Det är intill gasklockorna som den nya förskolan och grundskolan till årskurs sex ska byggas. Här ska det finnas plats för cirka 800 elever. 

– Vi vill att här ska finnas en skola när de första familjerna flyttar in, säger finansborgarrådet Sten Nordin (M).

Garanterar skolplatser

När Hammarby sjöstad byggdes räckte inte skolan till och man var tvungen att bygga fler i efterhand. I vintras invigdes en ny skola i Sjöstaden med skolgård på taket för att få plats.  Men den här gången är man förberedd på att det är många barnfamiljer som kommer att vilja bo i Norra Djurgårdsstaden.

– Med Hammarby sjöstad trodde man det var 55-plussare som skulle flytta in, men det blev barnfamiljer och det var väldigt roligt för det blev en levande stadsdel. Här vet vi att det blir barnfamiljer, säger Sten Nordin.

Kan ni garantera att det inte blir som i Hammarby sjöstad?

– Absolut.

”Väldigt speciell”

Kostaden kommmer bli 350 miljoner, och skolan kommer att skilja sig från andra. 

– Dels kommer det vara den fantastiska miljön här, det kommer att bli en skola som är en kombination av gamla industrilokaler och dels supermoderna. Den kommer att se väldigt speciell ut, och sedan är den miljöklassad i den högsta kategori som finns, säger Lotta Edholm, skolborgarråd (FP).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer