Mannen polisanmäldes redan på försommaren 2017 Foto: SVT Grafik

Skolledare döms för 21 fall av grovt sexuellt övergrepp mot barn

Uppdaterad
Publicerad
Det blev två och ett halvt års fängelse för den skolledare i Stockholm som utsatt en 9-årig elev för upprepade grova sexuella övergrepp på skoltid. Han frikänns däremot för två fall av sexuellt övergrepp och utnyttjande av barn för sexuell posering på två nu vuxna före detta elever.

Mannen, som är i 40-årsåldern, jobbade på en låg- och mellanstadieskola i Stockholms innerstad. Han hade en högt uppsatt roll och höll även i egna lektioner. De sexuella övergreppen mot den 9-åriga pojken började någon gång under höstterminen 2016.

Pojken hade lite svårt med läsning och fick stöd av mannen. Övergreppen skedde främst i en läshörna på skolan, i form av att mannen smekte pojken på könet innanför byxorna. Enligt domen ska mannen också ha tagit med sig pojken hem vid minst ett tillfälle och även då utfört övergrepp.

Domen i linje med förväntningarna

För övergreppen mot pojken döms mannen till två och ett halvt års fängelse, samt att betala 139 600 kronor i skadestånd. Brotten anses vara grova då mannen varit pojkens lärare.

– Domen visar att mina åtalsbeslut var riktiga och påföljden är väl avvägd enligt min uppfattning, säger kammaråklagare Nicklas Englund.

Enligt mannens försvarsadvokat är domen i linje med vad de hade förväntat sig.

– Vi har noterat att det inte är några överraskningar. Han har ju i stora drag erkänt gärningarna och då har vi förväntat oss att påföljderna ska bli som följande, säger försvararen Fredrik Brandel.

Det preliminära beskedet är att de inte kommer att överklaga domen. Inte heller åklagare Nicklas Englund planerar att överklaga i nuläget.

– Jag hoppas att alla målsägande ska ha fått upprättelse genom den här domen, säger han.

Frikänns från två tidigare fall

När det gäller de två andra före detta eleverna, som nu är vuxna, frikänns skolledaren från misstankarna.

De blev enligt åtalet utsatta vid 14 års ålder, efter att de gått ut den skola i Stockholm som mannen då arbetade på. Mannen uppmanade dem då att onanera inför en webbkamera.

I det ena fallet har det inte gått att bevisa att målsägande var under 15 år.

– Det hade att göra med vilken tid det hela hade inträffat. Med hänsyn till de beviskrav som domstolarna har är jag inte förvånad att det gick som det gick, men jag tycker att den berättelse som mannen lämnade var trovärdig när det gäller tidpunkterna, säger kammaråklagare Nicklas Englund.

I det andra fallet, som gäller utnyttjande av barn för sexuell posering, har brottet bedömts vara av normalgraden och har därför preskriberats. Han ska däremot betala skadestånd till den före detta eleven eftersom preskriptionstiden för skadestånd är längre.

Har delvis erkänt

Skolledaren har till viss del erkänt brotten, men menar att övergreppen mot den 9-årige pojken bara skett 6-8 gånger och har inte varit lika grova som han dömdes för.

Han erkänner även det han åtalats för när det gäller de två tidigare eleverna, övergrepp som ska ha skett 2009 och 2012, men hävdar att de skett när eleverna var 15 år.

– Han är ångerfull och bad om ursäkt vid förhandlingarna. Han har redan påbörjat ett vårdprogram för att få komma till rätta med sina problem och det kommer han att göra oavsett om han sitter i fängelse. Han inser att han måste ha hjälp med detta, säger försvararen Fredrik Brandel.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer