Skolplatser klara till elever i stängd friskola

Publicerad

För knappt två veckor sedan – mitt i sommarlovet – kom det oväntade beskedet att Thea privata grundskola på Södermalm stängs. Helt plötslig stod 190 elever utan skola till hösten. Nu har Stockholms stad lyckats vaska fram skolplatser till de 165 elever som är skrivna i kommunen.

Den här veckan kommer berörda elever och vårdnadshavare att få brev från utbildningsförvaltningen med erbjudande om plats på någon av Stockholms kommunala skolor.

– Så fort vi fick besked om nedläggningen så drog vi igång ett intensivt arbete, där flera rektorer bröt sina semestrar för att komma in och säkerställa att alla våra elever har en skolplacering när höstterminen startar, säger Lee Orberson som är grundskoledirektör i Stockholms stad.

Närhetsprincipen gäller

Mellan 10 och 15 olika kommunala skolor runt om i Stockholms stad kommer att kunna att ta emot elever från den nedlagda friskolan Thea.

– Eleverna erbjuds plats på en skola som ligger så nära bostaden som det är möjligt. Vi är i stort sett klara med placeringarna och nu får vårdnadshavare och elever ta ställning till om de vill ha platsen eller inte, säger Lee Orberson.

Kommuner skyldiga att erbjuda plats

Även Thea kommer att erbjuda en del platser på sin andra privatskola i Bromma.

– Vi fokuserar främst på de som ska börja i årskurs 9. Det arbetet väntas bli klart den här veckan, säger Anne Lindblad, som är huvudman för friskolan.

Enligt skollagen behöver en friskola inte ta ansvar för att deras elever kan fortsätta sin utbildning när en skola stängs – hur sent beskedet än kommer.

– Om en friskola väljer att inte driva vidare sin verksamhet, ligger ansvaret för att hitta en ny skolplacering till eleverna på respektive hemkommun, säger Sebastian Caicedo Gordh, tillförordnad avdelningschef på Skolinspektionen i Stockholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.