Håll Sverige Rent höll skräpplockardag, Rut 7 år berättar varför man ska plocka skräp. Foto: SVT

Skräppåsar delades ut på Djurgården

Uppdaterad
Publicerad

Lördagen 19 september är World clean up-day, en dag där man manifesterar mot nedskräpning och plockar skräp i hela världen, och i Sverige håller man då Håll Sverige Rent-dagen. På Djurgårdsbron stod volontärer och delade ut skräppåsar till alla som var på väg ut i det vackra vädret, så att alla kunde hjälpa till och ta med sitt skräp hem men även plocka upp andras sopor. Annars blir det fult i naturen, säger Rut sju år.

Över 80 000 personer hade anmält sig att de ville vara med och plocka skräp, nästan en fyrdubbling mot förra året. Håll Sverige Rents vd Johanna Ragnartz tror att man ser en coronaeffekt, att fler än vanligt har rört sig utomhus och lagt märke till skräpet.

I vanliga fall brukar organisationen samla till skräpplockning i grupp på en särskild plats, men på grund av pandemin uppmanar de i år alla till att plocka skräp med familj och vänner där man är.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.