Visa alla (9)
Visa alla (9)

Skulle ut och jogga – hittades död

Uppdaterad
Publicerad

En 21-årig kvinna, som anmäldes försvunnen efter en joggingtur i Upplands Väsby, har hittats död vid ett motionsspår. Polisen har inlett förundersökning på mord.

Motionsspåret i området Runby ligger i anslutning till en skola och en idrottshall. Här hittades den 21-åriga kvinnan död klockan 2.05 i natt.

– Enligt patrullen som anträffade henne tyder allt på att hon bragts om livet. Det ser inte ut som ett normalt dödsfall, säger Anna Kling, befäl vid Stockholmspolisens ledningscentral.

”Lugnt område”

Platsen där kvinnan hittades ligger några hundra meter in i skogen, vid en höjd intill ett utegym. I närheten finns en nedlagd handelsträdgård, berättar Ingvar Fasén som är boende i området. Han var ute på sin dagliga morgontur när han möttes av polisavspärrningar.

– Jag fick reda på att en kvinna har blivit mördad här. Det har inte sjunkit in riktigt än, säger han.

– Runby är ett lugnt område, det fanns inte på kartan att något sådant skulle ske här. Det här kommer nog ge eko i hela bygden. Många nyttjar det här naturområdet och de kommer nog tänka sig för nu. Jag blir själv fundersam.

Bilar i beslag

Ett stort område har varit avspärrat under dagen och polisens tekniker har sökt efter spår på platsen. Efter 16 tiden togs avspärrningarna bort. Två bilar har tagits i beslag, men polisen vill inte kommentera ifall någon av bilarna har tillhört den avlidna kvinnan.

– Teknikerna håller fortfarande på. Vi har fått in en hel del tips och det har hållits förhör, så det jobbas förfullt. Gällande bilarna, vi tar självklart saker och ting i beslag om det kan föra oss vidare i utredningen, i övrigt har jag inga mer kommentarer om just den biten, säger Lars Byström till SVT Nyheter Stockholm.

Anmäld saknad

Kvinnans familj anmälde henne saknad vid 21.30-tiden på onsdagskvällen sedan hon inte kommit tillbaka efter en kortare joggingtur. Familjen hade då redan letat i området efter kvinnan utan att hitta henne, och 21-åringens bil stod fortfarande parkerad vid motionsanläggningen.

Ett stort antal polispatruller och hundförare sattes in i sökandet. Senare under natten utvidgades sökinsatsen med en helikopter från sjö- och flygräddningen, fler hundar och fyrhjulingar.

Men insatsen var förgäves.

– En hundförare har hittat flickan i närheten av motionsspåret, sade Anna Kling till TT, efter att 21-åringens anhöriga hade underrättats.

Polisen inledde omgående en förundersökning om mord. Inga gripanden har gjorts och ännu finns ingen misstänkt för brottet.

Polisen vädjar om tips från allmänheten.

– Vi bedömer vad som är viktigt när vi får in det, men alla iakttagelser är intressanta för oss, säger Lars Byström, presstalesperson på Stockholmspolisen till SVT Nyheter Stockholm.

Har det fastställts att det rör sig om ett mord?

Ja, vi har inlett förundersökning till mord, säger Lars Byström, presstalesman Stockholmspolisen.

Vad är det som får er att misstänka mord?

Det är omständigheterna på plats, mer än så kan jag inte kommentera i nuläget, fortsätter Lars Byström.

Stöd för ungdomar i området

Fritidsgården Runbygården håller öppet för dem som vill ha gemenskap och någon att prata med gällande händelsen.

– Ungdomarna i området kanske känner sig oroliga och speciellt när det har hänt så nära inpå. Man kan behöva prata med vuxna. Än så länge har det kommit ungefär 15 ungdomar, men vi tror att fler kommer komma under kvällen, säger Anna Conzen, chef Individ- och familjeorganisationen POSOM i Upplands Väsby kommun.

Polisen uppger också att de under onsdagskvällen kommer finnas på plats vid  skolan som ligger utmed Lövstavägen för de personer som önskar ha kontakt med polisen.

Åklagare utsedd

Klockan 20:45 bekräftade Lars Byström vid Stockholmspolisen att åklagare är utsedd, Robert Näppi. Han blir också förundersökningsledare i fallet.

Kontakta polisen på 114 14

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Joggarmordet i Upplands Väsby

Mer i ämnet