Stefan Svensson skickar ned en sond i den djupaste delen av Stockholms skärgård för att mäta salthalt, temperatur och djup. Foto: SVT: Andreas Liderfors Westholm.

Syrefattigt vatten från Östersjön sprider sig in i skärgården

Uppdaterad
Publicerad

Provtagningar har genomförts av vattnet längs med kusten från Öregrund ner till Oxelösund. Förhoppningen är att kunna svara på hur Östersjön mår.

– Ser man till syrebristsituationen har det nästan aldrig varit såhär dåligt, hela djupvattnet i Östersjön är i princip syrefritt, säger marinekologen Jakob Walve.

Två gånger per år tar Svealands kustvattenvårdsförbund vattenprover för att bedöma vattenkvaliteten. Vattenproverna tas på ett par 100 olika punkter i olika fjärdar och vikar för att bedöma miljön.

Jakob Walve är marinekolog vid Stockholms universitet och ansvarar för provtagningen. Han menar att det inte är så enkelt att svara på hur Östersjön egentligen mår. För samtidigt som syrebristen är stor finns det positiva förändringar:

– Kvävehalterna är väldigt låga, vilket betyder att blåstången börjar återhämta sig allt mer, säger Jakob Walve.

Se klippet för att följa med på provtagningen utanför Värmdö.

Svealands Kustvattenvårdsförbund (SKVVF)

Svealands kustvattenvårdsförbund ansvarar för kusten mellan Öregrund utanför Grisslehamn, ned till Oxelösund utanför Nyköping. Mätningar görs av kväve, fosfor, klorofyll, syre, siktdjup, salthalt och temperatur.

SKVVF är en ideell förening som mäter vattenkvaliteten längs kusten. Alla kustkommuner är medlemmar och flera stora företag som påverkar vattenkvaliteten. Varje år släpper Svealandskusten en rapport som talar om hur vår kust mår.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.