Fredrik Cavalli-Björkman, trafikdirektör på SL, berättar om de återinförda biljettkontrollerna. Foto: TT/SVT

SL börjar kolla biljetter igen

Uppdaterad
Publicerad

Från och med imorgon onsdag så återupptar SL biljettkontrollerna på bussar och tåg igen. På grund av coronapandemin kommer biljettkontrollerna att ske på armlängds avstånd och bara vid avstigning.

Sedan den systematiska biljettkontrollen upphörde i april på grund av pandemin så har betalningsviljan sjunkit kraftigt menar SL. Många har passat på att gratisåka och SL har förlorat mångmiljonbelopp varje vecka.

– Man måste alltid ha giltig biljett när man åker med SL, det gäller även under coronapandemin, säger Fredrik Cavalli-Björkman, trafikdirektör på SL.

– Det har många struntat i när vi inte haft den systematiska kontrollen igång.

Handsprit och handskar

Från och med onsdagen ska alltså kontrollanterna börja jobba just systematiskt igen. Men riktigt som innan blir det inte, för allt ska genomföras på ett coronasäkert sätt. Kontrollanterna kommer att hålla avstånd och bara kolla biljetter vid avstigning. Kontrollpersonalen ska också använda handsprit och har möjlighet att använda plasthandskar.

På det här sättet så hoppas SL att intäkterna ska öka. Under coronan så har intäkterna sjunkit med runt 100 miljoner kronor i veckan på grund av minskat åkande, men också för att fler valt att inte betala.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.