SL:s biljettintäkter har halverats under våren. Foto: SVT/Jessica Gow,TT

SL blöder pengar – tappar 100 miljoner i veckan under pandemin

Publicerad

Färre resenärer och ökat fusk i kölvattnet av coronapandemin slår hårt mot SL. Intäktsbortfallet beräknas vara 100 miljoner kronor i veckan.

Coronapandemin har satt sina spår i kollektivtrafiken. När många jobbar hemma och färre turister än vanligt strömmar till har antalet betalande resenärer minskat rejält i kollektivtrafiken i länet.

SL har också dragit ner på biljettkontrollerna sedan april. Kontrollanterna är visserligen fortfarande på plats vid tunnelbanespärrar och vissa knytpunkter, som större busshållplatser, och låter resenärer blippa sina kort. Men de regelrätta kontrollerna ombord på bussar och tåg har inte utförts på flera månader.

Resultatet är att fler än normalt struntar i att betala, misstänker Fredrik Cavalli-Björkman, trafikdirektör på trafikförvaltningen i Region Stockholm.

– Fusket brukar ligga på tre, fyra procent och det tycker vi är stort. Det här är mycket mer än så, säger Fredrik Cavalli-Björkman.

Inga planer på utökade kontroller

Har ni någon plan på att återinföra biljettkontroller på bussar och tåg om intäkterna inte börjar vända uppåt?

– Vi lyssnar jättemycket på smittskyddet och Folkhälsomyndigheten och så länge restriktionerna om avstånd ligger kvar så är det inte möjligt att jobba ombord inne i våra fordon för att kontrollera biljetter.

Hör Fredrik Cavalli-Björkman berätta om situationen, som inte liknar någon han tidigare sett, i videon. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Stockholm

Mer i ämnet