Stationer hålls öppna – rulltrappor fortsatt avstängda

Uppdaterad
Publicerad

SL håller t-banestationerna öppna tills vidare, trots att rulltrapporna står stilla. Det berättade man vid en presskonferens i dag.

Det var i lördags som en kvinna i 70-årsåldern fastnade i en rulltrappa på Östermalmstorg. Hon vårdas fortfarande på sjukhus för allvarliga klämskador på ena benet.

Trappor fortsatt stängda

De avstängda rulltrapporna kommer att fortsätta vara avstängda, berättade SL:s förvaltningschef Anders Lindström på presskonferensen. Man har godkänt att de ska vara säkra att gå i och har sett till att de inte kan starta av sig själva. De berörda rulltrapporna kontrolleras just nu två gånger per dygn för att se till att de är säkra.

SL har 431 rulltrappor i sitt tunnelbanesystem, vilket gör att de är en förutsättning för att kollektivtrafiken ska fungera, enligt Anders Lindström.

Nu pågår en haveriutredning som man avvaktar innan rulltrapporna får starta.

”Vi blev förvånade”

Tidigare hade man fått indikationer om problem med steg på en viss rulltrappstyp som man därför inspekterade extra noga och ofta, men det var inte i en av dem som olyckan skedde.

– När olyckan skedde blev vi förvånade, säger Fredrik Cavalli Björkman, biträdande avdelningschef på trafikavdelningen, för den rulltrappan hade inte det steget som vi hade våra ögon på.

Inga stängda stationer

Det har diskuterats om stationer ska behöva stängas på grund av säkerhetsskäl, eftersom det blir så trångt när alla måste gå i trapporna, i synnerhet på Östermalmstorg, men stationer kommer inte att stängas.

– Vi har nu landat i att vi inte behöver stänga Östermalmstorg, säger säkerhetsdirektören Lars Ericsson.

– Vi är behjälpta av att det är sportlov nästa vecka, och färre människor i omlopp, och många verkar ha hörsammat att om man kan, ska man undvika Östermalmstorg.

”Kollektivtrafiken ska vara säker”

Förvaltningschefen Anders Lindström beklagade den svåra olyckan, och berättade att de varit i kontakt med kvinnans anhöriga, men kunde inte kommentera hennes tillstånd i övrigt.

– Självklart ska kollektivtrafiken vara säker och trygg. Vår prioritet är att få igång rulltrapporna så snart som möjligt, säger Anders Lindström. Nu har vi tagit ett brett skyddsstopp för att se vad vi ska göra så att så snart det är i gång så ska det inte vara något tvivel om att det är säkert att åka i kollektivtrafiken.

SL hoppas att de kan få igång delar av rulltrapporna under nästa vecka.

SL:s webbplats kan man hålla koll på var det är problem med rulltrapporna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fastnade i rulltrappa

Mer i ämnet