Foto: TT

SL ska fördubbla antalet biljettkontroller

Uppdaterad
Publicerad

Storstockholms lokaltrafik, SL, kontrollerar betydligt lägre andel av resenärerna i kollektivtrafiken jämfört med hur det ser ut i andra nordiska huvudstäder. Nästa år ska SL fördubbla antalet biljettkontroller i kollektivtrafiken jämfört med i år, från 2,5 miljoner till 5 miljoner kontroller, rapporterar SvD.

I Stockholm kontrolleras 0,4 procent av antalet påstigande i kollektivtrafiken. I Oslo kontrolleras dubbelt så stor andel av resenärerna, och i Helsingfors är siffran nästan tre gånger så stor som i Stockholm.

Att öka antalet biljettkontroller är en del av SL:s trygghetssatsning. SL vill också höja bötesbeloppet för de som saknar giltigt färdbevis från 1 200 till 1 500 kronor.

– Vi skulle gärna höja ännu mer. Återfallsfuskare skulle få ett högre belopp. Typ tredje gången gillt, säger trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons (M) till SvD.

Enligt SL gick man under förra året misste om intäkter på 250 miljoner kronor för att resenärer inte betalade för sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.