”Slit och släng håller inte längre”

Uppdaterad
Publicerad

Just nu pågår Möbelmässan i Älvsjö och samtidigt intar Stockholms designvecka stan. Hållbarhet och den digitala revolutionens påverkan på våra dagliga liv är två återkommande teman.

I en lägenhet på Regeringsgatan har finländska och isländska formgivare flyttat in som en del av Stockholms designvecka. På en stol sitter Garpar Eyjolfsson och karvar i en tom plastflaska.

– De bad mig att göra ett bord till en utställning. Jag kom på idén att skära sönder plastflaskor och göra band av dem. Sen använde jag plastbanden och band ihop möbler med dem med hjälp av en bambuteknik, säger Garpar Eyjolfsson.

Helhetstänkande viktigt

På Möbelmässan på Stockholmsmässan i Älvsjö handlar det också en hel del om hållbarhet och återvinning.

– Jag tror att det är jätteviktigt att man tänker en helhet. Det här med slit och släng, det håller inte längre. Nu måste man även ta ett ansvar för de möbler man sålt, vi kan byta in möblerna eller klä om dem och sköta dem. Så jag tror att de dagarna är förbi när man bara ska köpa nytt hela tiden, säger Kurt Tingdal, vd på Offecct.

Påverkade av den digitala revolutionen

Ett annat ämne som återkommer är hur vi påverkas av den digitala revolution som ägt rum omkring oss de senaste decennierna, och hur det återspeglas i formgivningen.

– De som lever digitalt är mer sällan hemma än man var förut. Vi är nu ”hemma” även när vi är på offentliga platser.  Det är intressant att se hur folk beter sig på offentliga platser, om det nu är på jobbet eller när de är ute och reser. Och att se hur vi förväntar oss att dessa ställen ska fungera, säger Ilse Crawford, formgivaren som är hedersgäst på Möbelmässan.

”Framtidens arbetsplats handlar om mångfald”

Kinnarps presenterade en rapport om just framtidens arbetsplats på mässan. Där pekar man på att många kommer att jobba upp i högre ålder, att formgivningen måste vara inkluderande och uppfylla mångas behov, och att man måste göra sig av med standardtänkandet.

– För oss handlar framtidens arbetsplats om mångfald, inte bara över nationsgränser utan att vi till exempel blir fyra generationer på jobbet som ska trivas tillsammans, säger Paulina Lundström, marknads- och kommunikationschef på Kinnarps.

Det handlar också om jämlikhet och att göra mer plats för kvinnor – i den kreativa branschen är 83 procent män, enligt rapporten. Man behöver också skapa arbetsplatser där olika personligheter, som introverta och extroverta, trivs.

– På femtiotalet designade man efter ”one size fits all”. Nu säger vi ”one size fits no one”, säger Paulina Lundström.

”Vi måste tänka på hur vi utnyttjar material”

Tillbaks till lägenheten på Regeringsgatan.

– Saker och ting förändras ständigt så vi måste tänka på hur vi utnyttjar material. Vi dricker vatten från den här och sedan kastar vi bort den, säger Garpar Eyjolfsson och viftar med plastflaskan.

– Det är lite konstigt. Så det är intressant att försöka hitta olika sätt att förlänga en produkts livscykel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.