Foto: TT

Slussenbygget drar igång 2016

Uppdaterad
Publicerad

Det omdiskuterade Slussenbygget kommer att dra igång tidigt nästa år och vara klart år 2022. Det meddelar finansborgarrådet till DN.

Efter valet tillsatte den nya rödgrönrosa majoriteten en expertgrupp som skulle lyfta på alla stenar i Slussenprojektet och bringa klarhet i trafiksäkerhet, hur stora byggnaderna skulle bli, var de skulle stå och hur framkomligheten bli.

Nu är de klara, och den styrande majoriteten har enligt Dagens Nyheter diskuterat resultaten.

– Nu är det gasen i botten, säger Stockholms finansborgarråd Karin Wanngård (S) till DN.

Analysen leder till små justeringar, bland annat bättre framkomlighet för cyklister och bussar. Enligt Wanngård blir det slutgiltigt beslut om bygget i kommunfullmäktige i oktober.

– Det betyder byggstart på allvar tidigt nästa år och att allt utom bussterminalen kan vara klart 2022, säger finansborgarrådet till DN.

Mp inte överkörda

Flera miljöpartister har tidigare varit kritiska till Slussenbygget, men enligt Karin Wanngård har ingen körts över i och med det nya beskedet att det Slussen ska bort, och nya Slussen ska dit.

– Nej, absolut inte. Vi har disku­terat och tittat på underlag och kommit fram till en gemensam slutsats. Det går inte till så att vi får som vi vill i en viktig fråga om vi låter något annat av majoritets­partierna få som det vill i en annan viktig fråga, säger Wanngård till DN.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer