Guldbron, som tillverkats i Kina, är på väg till Stockholm. Foto: Skanska

Slussens nya guldbro på väg från Kina

Uppdaterad
Publicerad

Slussens nya huvudbro, som är guldfärgad och tillverkad i Kina, är nu på väg till Stockholm. Den 140 meter långa bron fraktas med ett lastfartyg och befinner sig nu i närheten av Malaysia.

Färden över haven beräknas ta sju veckor och om allt går enligt plan anländer guldbron till Saltsjön runt den 8 februari, enligt Stockholms stad.

När lastfartyget Zhen Hua 33, som är 227 meter långt och 43 meter brett, kommer fram till Stockholm ska det sänkas ner i Saltsjön. Medan bron, som vilar på pontoner, bogseras in till kajen töms fartyget på vatten så att det kan tuffa iväg igen. Monteringen av bron är planerad att ta två veckor.

Brons resa tar runt sju veckor och beräknas vara över i början på februari. Foto: Skanska
Bild från 2016 och ombyggnaden av Slussen. En prototyp av nya bron som ska gå mellan Södermalm och Gamla stan visas upp. Foto: TT arkivbild
År 2016 visades en prototyp upp av den nya bron mellan Gamla Stan och Södermalm. Foto: TT arkivbild
Nya Slusstorget och med guldbron mellan Södermalm och Gamla Stan. Illustration av White Arkitekter. Foto: Illustration White Arkitekter/ Stockholms stad

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.